Activiteit
DocuScience: Eeuwige Bossen
In tijden van klimaatverandering en nieuwe ziekten en plagen is genetische diversiteit cruciaal om bossen vitaal te houden. Autochtone bomen en struiken zijn wilde populaties die van oorsprong in Nederland voorkomen en zich via natuurlijke verjonging hebben voortgeplant. Deze populaties beslaan nog maar 3-5% van onze bossen en landschapselementen, maar vormen originele bronnen van genetische diversiteit. Genetische diversiteit die we kwijtraken, krijgen we nooit meer terug. Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) zet zich in voor behoud en duurzaam gebruik hiervan.
Hoofdfoto: Paul Copini
De documentaire ‘Eeuwige Bossen’, gemaakt door Jan Ketelaars, is een informatieve documentaire over het onderzoek, beheer en behoud van bedreigde inheemse bossen. Bert Maes, die al meer dan 30 jaar onderzoek doet naar wilde bomen en struiken, is het hoofdpersonage. Het CGN komt ook in de documentaire voor.
Seppe De Mits en Hinke Wiersma werken voor het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (onderdeel van Wageningen Environmental Research). Zij introduceren voorafgaand aan de documentaire hoe het CGN werkt aan het behoud en duurzaam gebruik van genetische diversiteit in bomen en struiken. Jan Ketelaars, de regisseur, geeft ook een korte toelichting ter introductie van de documentaire.
In nog maar 3-5% van onze bossen komen wilde bomen en struiken voor. Met prachtige beelden vertelt deze documentaire het verhaal van deze bedreigde inheemse bossen. Waar komen deze bossen voor? Wat is hun geschiedenis? Waar werden de wilde bomen en struiken in het verleden voor gebruikt? En hoe weten we eigenlijk dat er in deze bossen autochtone bomen en struiken voorkomen? De documentaire schetst een breed beeld van de verschillende onderzoek disciplines die bijdragen aan de kennis rond deze bossen en de bomen die erin voorkomen, en de verschillende waarden die we aan deze bossen toekennen. Ten slotte wordt er ingegaan op de beheerstappen die genomen kunnen worden om onze wilde bossen voor de toekomst te behouden.
Na de documentaire is er ruimte voor vragen en discussie. Seppe De Mits en Hinke Wiersma beantwoorden graag jullie vragen.
Goed om te weten, de documentaire is Nederlands gesproken en Engels ondertiteld.
Details
De documentaire wordt vertoond in Omnia en is gratis te bezoeken. Het programma start om 17:30, de zaal is open vanaf 17:00. Na het programma ben je van harte welkom om na te praten onder het genot van het DocuDinner.
Achteraf een hapje eten in restaurant Novum?
Speciaal voor DocuScience biedt restaurant Novum, in Omnia, een DocuDinner aan. Het DocuDinner start wanneer DocuScience afgelopen is, om 19:00. Voor €18,50 word je voorzien van een heerlijk hoofdgerecht en een drankje. Reserveren is vereist en kan via de Forms. Forms al ingevuld, maar nog niet gereserveerd? Stuur dan een mail naar welkom@restaurantnovum.nl. Graag DocuScience vermelden in de e-mail.
Over DocuScience
DocuScience is een programma in Omnia, waar medewerkers van Wageningen Campus inzichten delen in al het werk dat op de campus gebeurt. We zullen nieuwe perspectieven verkennen aan de hand van interessante documentaires die aanzetten tot een gesprek. Iedereen die op Wageningen Campus werkt is welkom, dus neem vooral je collega’s mee!