Afsteken bij de wortel

Een effectieve bestrijdingsmethode is het afsteken van de plant bij de wortel. Het groeipunt van de plant bevindt zich ongeveer 15 tot 20 cm onder de grond, bovenaan een dikke penwortel.

Vanaf dat punt maakt de plant de stengel en de bladeren aan. Door het groeipunt af te steken sterft de plant. Deze arbeidsintensieve bestrijdingsmethode is vooral geschikt voor kleinere haarden. Het beste moment om te beginnen met afsteken is in mei. Na drie à vier weken kan een tweede ronde worden uitgevoerd om de achtergebleven planten af te steken. Mochten er al bloemschermen aanwezig zijn, pak deze eerst in en voer ze af om verspreiding door (narijpende) zaden te voorkomen. Er zijn ook speciale ‘grondboren’ op de markt om de penwortel mee uit te boren.

Hoe effectief is deze methode?

Afsteken is een effectieve methode mits de groeipunt helemaal wordt gescheiden van de wortel. Met nazorg is eliminatie haalbaar.

Wat zijn de kosten?  

Prijsindicatie (2023) voor handmatig uitsteken: circa €15 voor grotere opp (10-20 m2) en €95 voor kleinere oppervlakken (enkele m2). 

Wat zijn de voor- en nadelen? 

Voordelen

  • Eenvoudig uitvoerbaar.
  • Vooral geschikt voor kleinere haarden.

Nadelen/risico's

  • Arbeidsintensief.
  • Narijping van zaden vormt een risico voor verdere verspreiding.
  • Het is noodzakelijk om beschermende kleding te dragen die het hele lichaam bedekt (laarzen, handschoenen en regenpak). Ook de ogen moeten goed zijn beschermd.

Meer informatie