Machinaal verwijderen

Machinaal verwijderen wordt voornamelijk ingezet als de matten te groot en te zwaar zijn geworden om handmatig te verwijderen. Voorkom fragmentatie en gebruik een grijper of maaikorf zonder snijfunctie. Als gewerkt wordt met een boot niet door de planten varen.

Controleer de watergang na afloop op achtergebleven resten, en reinig gebruikt materieel zorgvuldig op de locatie om verspreiding te voorkomen. Na het machinaal verwijderen de watergang na 2-6 weken controleren en hergroei en resten handmatige verwijderen. 

Het beste resultaat geeft een combinatie van machinaal en handmatig verwijderen. Als er met een machine vanaf de kant wordt gewerkt dan ook een boot inzetten om vanaf het water resten die afdrijven te verwijderen.  

Zorg ervoor dat losse en drijvende delen van de plant in een waterloop niet af kunnen drijven door een drijfbalk te plaatsen. Planten zo snel mogelijk afvoeren. Controleer de watergang naderhand op achtergebleven plantenresten om verdere verspreiding te voorkomen. (Vracht)wagens moeten worden afgedekt om te voorkomen dat materiaal van de wagens valt. Als afvoeren niet direct kan, leg het dan op een droge plek zo ver mogelijk van de watergang op de kant. De delen kunnen weer uitlopen; leg het daarom op een plek waar het (snel) kan drogen en haal het de volgende dag alsnog op. Let op dat er geen delen in het water achterblijven of terechtkomen. 

Hoe effectief is deze methode?

Door zorgvuldig werken en nacontrole tussen de 2 en 6 weken kan Parelvederkruid verwijderd worden. Dan moet er geen herintroductie via andere waterlopen en/of particulieren optreden. Het is echter wel belangrijk om dit voor langere tijd vol te houden en de locaties goed te monitoren. 

Wat zijn de kosten?

Er zijn geen gegevens beschikbaar.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen 

  • Met een machine kan snel gewerkt worden en kunnen grote hoeveelheden verwijderd worden.

Nadelen/Risico‚Äôs 

  • Door het gebruik van machines is de kans op fragmentatie groot.
  • Hoge kosten voor transport en het afvoeren van de planten.
  • Nacontrole blijft nodig.

Meer informatie