Project

Afgraven en drogen van grond, Rotterdam

De duizendknoop bevindt zich in een berg grond, voor deze proef is hier grond vandaan gehaald. Hierbij zijn ook duizendknoopwortels meegenomen, om zeker te zijn dat er duizendknoop aanwezig is in de grond die gebruikt is voor de proef.

Locatie: Krabbeweg
Oppervlakte: 2 m2
Begindatum: december 2019
Einddatum: juli 2020

Opdrachtgever: Havenbedrijf Rotterdam N.V.
Uitgevoerd door: BTL Realisatie B.V.

Contact: Jan Putters, Natuur@portofrotterdam.com

Doelstelling

Doelstelling: volledige eliminatie

Testen of de methode werkt om vervolgens op te opschalen naar grotere hoeveelheden grond.

Voorgeschiedenis: de methode is voorafgaand met een kleinschalige proef vanuit bureau Stadsnatuur Rotterdam uitgevoerd, met geen hergroei tot resultaat.

Beschrijving methode

Er is een zeecontainer geplaatst met de afmeting hoogte 259 cm, breedte 244 cm en lengte 606 cm. In de container is circa 2 m3 grond aangebracht met duizendknoopwortels, dit is een laag van circa 10 cm dik. Aan de achterzijde van de container is een gat gemaakt, om te zorgen dat de wind er doorheen kan om de droging te optimaliseren.

Wekelijks is de grond geroerd met een minigraver om het drogen zo optimaal mogelijk te maken.

Effectiviteit

Tijdens de monitoring bleek dat er wekelijks nieuwe uitlopers actief werden. Op 3 juli zijn er nog 10 uitlopers waargenomen, waarna is geconcludeerd dat de methode op deze manier niet gaat werken. We hebben ook gezien dat de grondlaag in juli nog niet geheel droog was.

Week Aantal nieuwe uitlopers
16 8
17 0
18 0
19 8
20 0
21 0
22 0
23 0
24 2
25 2
26 3
27 10
28 4

Ervaringen

De proef is gestart in de winter, waardoor de grond er de eerste weken weinig droogde. De winterperiode van de proef heeft hierdoor weinig toegevoegd.

Een laag van 10 cm grond is nog te dik gebleken voor het geheel drogen van de grond. Hierdoor is het heel lastig de methode op te schalen voor een grotere hoeveelheid grond. 

Operationele kengetallen en kosten

De gehele periode is er wekelijks 1 uur een minigraver bezig geweest. Doordat het een kleine hoeveelheid grond betreft, is de methode op deze manier relatief duur.

Aanvullende informatie

Afgraven en drogen van grond, Rotterdam
Afgraven en drogen van grond, Rotterdam