Passe-Partout (v.a. 1862)


Synoniemen: Ace of Hearts, All the Year Round, All Year Round, As de Coeur, As de Corazon, Berlin Verte, Black Seeded Tennisball, Blonde Glorieuse, Champion, Covent Garden, Criterion, Dobbies Exhibition Cabbage, Early Market, Early Market All Heart, Fearnaught, Fürchtenichts, Hjerter Es, Matchless, Market Giant, Salamander, Venloër Buuerkopf, Zwart Duits, Zwarte Duitse, Zwart Zeeuws


Veredeling van sla

Passe-Partout is een botersla met een bijzonder verleden. Tennisball, één van de synoniemen van dit sla ras, werd vermeld als de favoriete sla van Thomas Jefferson. Hij was een van de grondleggers van de Verenigde Staten en auteur van de Onafhankelijkheidsverklaring, die werd aangenomen op 4 juli 1776. Op zijn landgoed Monticello (wat nu een Amerikaans monument is, te zien op de vierde afbeelding) te Virginia, zou in 1809 de Tennisball sla hebben gestaan, als één van de 15 verschillende sla rassen en vele andere gewassen die op het landgoed werden verbouwd. De Tennisball was hiervan de meest geliefde bij Jefferson, vanwege de goede groei met minimaal benodigd onderhoud.

Veelgebruikte kruisingsouder

In Nederland stamt de eerste vermelding van dit ras uit 1862, waar het is gevonden in de kwekerscatalogi van Boon en Zoon, te Bovenkarspel. Het sla ras is vanwege zijn zachte bladeren en gemakkelijke groei veelvuldig als kruisingsouder gebruikt, o.a. in veredelingswerk van veredelaar Sneep bij het Instituut voor de Veredeling van Tuinbouwgewassen, te Wageningen.



Ruim inzetbaar

Passe-Partout maakt zijn naam waar door veelzijdig inzetbaar te zijn in verschillende omgevingen: het was begin 20e eeuw de meest gegroeide slasoort die over de hele wereld werd geteeld, wat ook is te zien aan de vele synoniemen die dit sla ras kent. Echter komt het ras nu nog maar heel sporadisch voor. Passe-Partout heeft gelig-groen blad met een zachte textuur. Dit ras is het meest bekent als zomersla, maar is ook inzetbaar voor open teelt in het voor- en najaar en wordt some gebruikt voor winterteelt. Passe-Partout vormt een ferme krop met gebobbeld blad. Het is laat schietend en vormt veel zijscheuten. Kijk uit voor te hoge temperaturen wanneer je de zaadjes zaait; dit kan een slechte kieming geven.

Teeltspecificaties

Teelt Volle grond
Type Botersla
Zaaitijd Februari t/m april (februari t/m maart onder glas voorzaaien en na 3-4 weken uitplanten).
Plantafstand 30-40 cm
Oogsttijd Vanaf juni t/m oktober. Oogst wanneer de krop vast aanvoelt, of pluk van buitenaf de bladeren naar behoefte.