SoFiT studie
Bijna vier op de tien mensen heeft na behandeling van darmkanker last van ernstige vermoeidheid. Dit heeft grote invloed op de kwaliteit van leven. De SoFiT studie onderzoekt of een leefstijlprogramma deze klachten kan helpen verminderen. Het leeftstijlprogramma is gebaseerd op de richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF).
Darmkanker behoort tot de top vijf van meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bijna één op de drie ex-patiënten lijdt aan vermoeidheid. Vermoeidheid bij kanker is anders dan de vermoeidheid die gezonde personen ervaren na fysieke of mentale inspanning. Het is heviger en intenser, kan iemand plotseling overvallen en gaat niet zomaar weg door uit te rusten en/of te slapen. Dit zorgt voor beperkingen in bijvoorbeeld sociale activiteiten of in het werk. De WKOF leefstijladviezen die worden ingezet zijn oorspronkelijk opgesteld om de kans op het (opnieuw) krijgen van kanker te verkleinen. De SoFiT studie onderzoekt of de leefstijladviezen ook effect hebben op de vermoeidheid na darmkanker.
De SoFiT staat voor: Study of Fatigue in Colorectal Cancer survivors: An intervention Trial. Er wordt samengewerkt met de Alliantie Voeding in de Zorg, Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede, Rijnstate Ziekenhuis, Slingeland Ziekenhuis Doetinchem, Flevoziekenhuis Almere, Deventer Ziekenhuis, Stichting Darmkanker, het IKNL en PLCRC. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.