Nieuws

Leerling College Den Hulster uit Venlo wint de Nederlandse Biologie Olympiade

Gepubliceerd op
17 juni 2016

Na een intensieve finaleweek met colleges, practica en toetsen bij Wageningen University zijn de winnaars van de 26e Nederlandse Biologie Olympiade bekendgemaakt. Ilija Milutin uit de zesde klas van het College Den Hulster, Venlo behaalde de eerste plek en mag zich de beste biologieleerling van Nederland noemen. De top-4 bestaat verder uit Gosse Sjoerd Bootsma (6V, Gymnasium Camphusianum, Gorinchem), Marieke Smit (5V, De Passie, Rotterdam) en Niels Appelman (5V, Tabor College Werenfridus, Hoorn). In juli vertegenwoordigen deze vier ons land op de Internationale Biologie Olympiade in Vietnam.

Afgelopen week vond de landelijke finale plaats van de Biologie Olympiade, een wedstrijd waarin de slimste biologieleerlingen van de middelbare school worden uitgedaagd, geselecteerd en getraind. Aan de voorrondes deden meer dan 11.000 leerlingen mee. De twintig finalisten zijn door universitair docenten en andere experts getrakteerd op colleges, practica en toetsen op hoog niveau. Heel veel actuele biologieonderwerpen zijn behandeld, zoals genetica en DNA-technieken. Tijdens een bezoek aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) werden ook ecologische computermodellen behandeld.

De winnaars van de finale werden afgelopen woensdag bekendgemaakt en de top-4 reist op 14 juli af naar Hanoi, Vietnam voor de Internationale Biologie Olympiade. “Het was een ontzettend interessante, spannende en gezellige week, met een heel competitieve groep”, zegt Roel Baars, één van de organisatoren. “Iedereen heeft ervan genoten, en we gaan met een sterk team naar Vietnam!” Er waren ook mooie prijzen met dank aan sponsoren van de olympiade. Zo mocht Ilija als winnaar de 10voorBiologie-studiebeurs in ontvangst nemen ter waarde van €2000.

De Biologie Olympiade brengt getalenteerde en breed geïnteresseerde leerlingen uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs bij elkaar, en stimuleert hen om het beste uit zichzelf te halen. Voor de deelnemers is de finale een unieke ervaring, waarbij ze vaak levenslange vriendschappen opdoen en waarbij hun liefde voor de wetenschap en biologie in het bijzonder versterkt wordt.

Op de Internationale Biologie Olympiade gaan de winnaars van 68 landen de strijd met elkaar aan. De Nederlandse leerlingen presteren hier altijd goed en winnen regelmatig zilveren en bronzen medailles. Afgelopen jaar werd zelfs een gouden medaille veroverd, wat een unieke prestatie is. Dit jaar wordt het Nederlandse team begeleid door Roel Baars, Marije ter Wal (Radboud Universiteit Nijmegen) en Remie Janssen (Universiteit Utrecht).

De Biologie Olympiade voor de bovenbouw wordt ondersteund door Wageningen University, Food Valley netwerk VO-HO (Bètasteunpunt Wageningen), NIOO-KNAW, SLO en Cito, en wordt gesponsord door het ministerie van OCW, Rijk Zwaan, Nibi, NVON, Texas Instruments, Biologie voor Jou, 10voorBiologie, Wetenschap in Beeld, CMA en Noordhoff Uitgevers.