Nieuws

Joanne Malotaux van het Pantarijn Duurzame Docent in het VO 2020

Gepubliceerd op
13 oktober 2020

Ieder jaar kiest Leren Voor Morgen de Duurzame Docent van het jaar uit in het primair, voortgezet, middelbaar beroeps- en hoger onderwijs. Dit jaar gaat de titel van Duurzame Docent in het VO naar Joanne Malotaux van Food Valley netwerkschool Pantarijn in Wageningen.

Toen Joanne vijf jaar geleden bij het Pantarijn kwam werken had het nog geen groene omgeving. Joanne kwam in actie en nu hebben ze een schooltuin van 2500 vierkante meter op vijf minuten lopen van de school! Samen met de leerlingen is de tuin ontworpen en aangelegd.

Het doel is om betekenisvol onderwijs te geven en leerlingen te laten merken dat ze verschil kunnen maken. Duurzaamheid wordt concreet en tastbaar gemaakt, het gaat echt leven. De link met haar vak biologie was logisch: Hoe groeit een plant? Wat doen bijen? Waar komt onze groente vandaan? Toch trok ze het nog veel breder. Ze vormde een team met docenten uit verschillende vakgebieden om bezig te gaan met de tuin. Klassieke taal en cultuur, techniek, economie, scheikunde en informatica worden nu aan de tuin verbonden. De lessen zijn zoveel mogelijk onderdeel van het curriculum. Hierdoor laat ze haar leerlingen kijken naar de natuur en duurzaamheid vanuit verschillende perspectieven.

Joanne weet de klimaatdiscussie te verkleinen tot één tuin wat de complexiteit ervan doet versimpelen en brengt de samenhang van verschillende aspecten samen tot een behapbaar probleem. Daarnaast geeft ze ook trainingen over duurzaamheid op andere scholen. Hiermee inspireert ze anderen en vervult ze een aanjagersrol.