Nieuws

Voortgezet onderwijs aan de slag met onderzoeksvaardigheden

Gepubliceerd op
23 september 2014

Bètasteunpunt Wageningen organiseerde bij STOAS Vilentum hogeschool een conferentie met als hoofdthema onderzoeksvaardigheden. Tijdens deze tweede editie van de Food Valley Scholenconferentie op 22 september volgden ruim 100 deelnemers uit het voortgezet en hoger onderwijs workshops op het gebied van onderzoeksvaardigheden. Het doel van de conferentie? Bruggen slaan tussen het voortgezet en hoger onderwijs in deze regio.

De deelnemers volgden verschillende workshops en gingen tevreden naar huis. “Ik krijg hier weer energie van” aldus Natuurkunde docent Joop Jacobs  van het Rembrandt College in Veenendaal.  Aan de orde kwamen onder andere het beoordelen van onderzoeksverslagen, doorlopende leerlijnen en de coachende rol van de docent tijdens het doen van onderzoek. Docenten deelden ervaringen uit hun dagelijkse lespraktijk. Iedere docent en iedere school gaat weer anders om met de toepassing van onderzoeksvaardigheden. Daarom is deze uitwisseling zo essentieel. Wiskundedocent Rob Wieleman geeft aan: “Wij zijn op school bezig met het opzetten van een doorlopende leerlijn op het gebied van onderzoekscompetenties. Dat is relatief nieuw voor ons. Deze conferentie zorgt ervoor dat we als school niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.”

Voorsprong

Onderzoeksvaardigheden is zo’n thema waarin de universiteit het voortgezet onderwijs kan ondersteunen. Een eerstejaarsstudent die al wat mee heeft gekregen op het gebied van onderzoeksvaardigheden heeft een voorsprong en bovendien onderzoek doen maakt het onderwijs leuk. Opleidingsdirecteur en openingsspreker Erik Heijmans: “Het belangrijkste vind ik dat we de creativiteit kunnen prikkelen. Op de universiteit gaat het om nieuwe kennis. We leren de leerlingen en studenten vaak trucjes, maar zeker op het gebied van onderzoek doen is het juist heel waardevol om buiten de gebaande paden te gaan.”
Bètasteunpunt Wageningen wil op dit vlak nog meer gaan betekenen voor het voortgezet onderwijs. Deze conferentie is dan ook onderdeel van een groter project waarin we scholen in de regio ondersteunen op het gebied van onderzoeksvaardigheden.