Tips en trics voor Periscope

Tips en trics voor Periscope

Is de app Periscope bruikbaar om live verslag te doen van een bijeenkomst? Twee webredacteuren namen de proef op de som tijdens de opening van het academisch jaar van Wageningen University op 7 september 2015. Wat zijn onze ervaringen en tips? Luister en huiver....

Iedereen kan het; de app downloaden en live streamen maar. Iedereen doet het ook. Als je Periscope download (gratis), kan je op de wereldbol zien wie waar real time aan het filmen is. Als je een paar videostreams bekijkt zie je van alles; van live vrijpartijen tot studenten die zich vervelen tijdens college, van protestoptocht met trekkers tot serieuze bijeenkomsten. Niks van aantrekken, je kunt via het twitteraccount dat je aan de Periscope-uitzending koppelt zelf de kijkers trekken die je wilt. Maar natuurlijk zijn er via de wereldbol ook kijkers die ongezouten commentaar kunnen geven op jouw stream.

Het filmen zelf is een fluitje van een cent. Misschien is horizontaal filmen beter als je je opname wilt bewaren voor bijvoorbeeld op YouTube, maar daarvoor is de kwaliteit weer niet zo geweldig. Let tijdens het filmen wel op het omgevingslawaai. Tijdens een bijeenkomst met één geluidsbron gaat het wel, maar met een hoop omgevingsgeluid is een interviewtje parelen voor de zwijnen. Microfoon aankoppelen voor dit doel is beter.

Hoe laat je je publiek meekijken?
Periscope is gekoppeld aan twitter en als je uitzendt komt de uitzending op twitter. Genereer kijkers via twitter. Om de uitzending te kijken hoef je niet Periscope te downloaden, commentaar kan via twitter of via Periscope. Commentaar geven bleek alleen mogelijk via mobiel (en met een gedownload Periscope app) Dat commentaar is geinig én handig voor de filmer. Zo kan een kijker aangeven “camera iets omhoog” of eventueel vragen stellen. Als je als kijker wil ‘liken’ kan je op het scherm tikken en komen er hartjes in beeld.

Taken verdelen
Tijdens de opening van het academisch jaar hebben wij de taken verdeeld. De ene filmt, de andere voegt aan de uitzending commentaar toe via zijn eigen Periscope/ twitteraccount. Hoeft niet, maar geeft hopelijk meerwaarde voor de kijker. Maar misschien zijn wij nu iets té serieus....

Bekijk onze proefuitzending
Als je de uitzending stopt, bewaar het materiaal via ‘Bewaar in filmrol’, want na 24 uur is je opname verdwenen. Wij hebben om een idee te krijgen de opening direct van de mobiel op YouTube gezet. Krijg je een beetje een indruk, helaas zonder hartjes en commentaar; die zie je alleen live.

Tips voor kijkers
•Om de uitzending op je computer te kijken hoef je niet Periscope te downloaden.
•Commentaar geven, wat ook de filmer ziet, bleek alleen mogelijk via mobiel n met een gedownload Periscope app.)
•Push (belletje) uitzetten? Want dan wordt je bij elke gestarte uitzending geattendeerd (behoorlijk gekmakend). Bij Instellingen op je IPhone zoek je naar Periscope. Zet in deze app de optie Berichtgeving uit.

Tips voor filmers
•Zet je locatie AAN, zo komt er op de kaart te staan waar je filmt. •Schroom niet om vooraan te gaan staan, ipv tussen het publiek te gaan zitten met een schouder van een voorganger in je beeld.
•Begin met een goed shot en begin niet al wandelend te filmen.
•Houd je scherm verticaal, is volgens ons handiger bij het kijken en bij het commentaar leveren. Horizontaal kan ook. Denk aan het gebruik achteraf eventueel op You Tube.
•Houd je camera zoveel mogelijk stil, bijvoorbeeld ondersteun het scherm met twee duimen.
•Bewaar alles, (let op!) dit wordt direct na het filmen gevraagd, want
het is echt verdwenen na 24 uur weten wij uit ervaring.

Kijkcijfers
Dat is toch waar we het altijd weer voor doen, de kijkcijfers... Wij begonnen vanuit onze eigen account, maar werden wel geretweet door mensen binnen WUR, wat ons bereik wellicht iets vergroot heeft. De gemiddelde aantallen op het moment zelf lagen tussen de 8-12, hooguit 15 kijkers. Blijkbaar zijn er nog best veel mensen die achteraf even een kijkje nemen op Periscope, of via onze tweets of via de lijst met filmpjes die 24 uur online staan, want de volgende ochtend waren de aantallen rond de 30-35. De presentatie van Daan Roosegaarde was een uitschieter; bijna 100 kijkers. Helaas zijn we juist bij die presentatie vergeten op ‘bewaar op camerarol’ te klikken, dus na 24 uur was die dan ook echt verdwenen.

We zijn best een beetje trots op deze cijfers. We vonden het vooral zelf leuk, maar het is toch fijn als je het niet alleen voor jezelf doet. Het is handig om het programma een beetje te kennen en te overleggen met de andere teams wie wat doet en vooraf overleggen wat de meest interessante presentaties lijken en daarop inspelen. Maak keuzes en zet met een kladblok-aantekening in je mobiel de titels of tweets alvast klaar. Dat zorgt ervoor dat je op moment suprême meteen kan gaan filmen.

Periscope kan handig zijn voor dit soort vluchtige events. Een livestream kan een aanvulling zijn (denk aan hoogtepunten of interview) op de complete uitzending van WUR tv.