Hot or not, GIF-bestandjes

Misschien ken je die vrolijke GIF-bestandjes nog wel van Hyves. Of plaatste je ze graag op een persoonlijke website, stuurde je ze in e-mail naar familie of vrienden. Fout? Een beetje wel. Maar misschien onderschatten we de waarde van het foute GIF-bestand (hoewel ik de glitters wel kan waarderen..)

glitter-paddy-dog-source_gx7.gif

GIFjes, wat kan je ermee?

Een GIF is een bestand waarbij de mogelijkheid bestaat om meerdere beelden achter elkaar op te slaan waardoor een animatie ontstaat. Leuk, om op je site ergens de nadruk op te leggen. Maar een GIF is ook handig om een proces te laten zien. Het moet natuurlijk niet al te ingewikkeld worden, dan kan je beter een video gebruiken. Maar bekijk bijvoorbeeld deze bewegende infographic als GIF-bestand.

vogeltje.gif

Een bewegend beeld spreekt meer aan dan een foto, kijk naar deze mooie vogel. Een kort GIF-je bekijken is ook een stuk laagdrempeler dan een volledige Youtubevideo. Wist je dat je op Twitter en Facebook ook GIF-bestanden kan plaatsen? Lees meer op Beeldbalie.

Andere bedrijven

Starbucks speelde ook in op de trend en liet een aantal GIFjes ontwikkelen die door liefhebbers van het merk gedeeld worden. Dit doen ze via Popkey, een app die gericht is op het sturen van GIF-bestanden tussen gebruikers als een vorm van communicatie.

Zelf aan de slag

Geïnspireerd geraakt? Dan wil je zelf misschien ook wel aan de slag met het maken van GIF-jes. Hiervoor kan je de Gif Maker downloaden. Leuk om zelf kleine animaties te maken, of voor een kort videofragment. Hoe dit bevalt? Dat wordt vervolgd..

Meer weten?

Over de Gif Maker NRC Handelsblad
Download de app Popkey
Een artikel over de GIF-trend op Beeldbalie