rubber duck debugging

De debug-duck

Een lastig vraagstuk? Een moeilijke webpagina in het CMS systeem? Google analytics die niet meewerkt? Vraag het eens aan een rubberen eend!

Vroeg of laat krijg je er mee te maken, je bent lekker aan het werk maar ineens heb je een probleem: er is iets onduidelijk en je komt er gewoon niet helemaal uit. De oplossing: je schakelt de hulp in van je collega om er samen even naar te kijken.

Dan gebeurt het: ‘het owjaaaaa… moment’. Terwijl jij jouw probleem zo helder mogelijk uit aan het leggen bent tegen de collega, vallen de puzzelstukjes in elkaar en heb je zelf het antwoord al gevonden! Super relaxed: het probleem is opgelost.

Maar was die collega nu echt zo van cruciaal belang? Vooral wanneer de tijdsdruk toeneemt kan het soms een uitdaging zijn om bij elk akkefietje dat luisterende oor te geven. Je collega’s klussen moeten namelijk ook af, het breekt de werkflow en kan zelfs tot humeurigheid leiden. Je draagt als eenrichtings praatpaal namelijk maar weinig bij aan de uiteindelijke oplossing. Kun je net zo goed tegen een rubberen eend praten…

Dat is eigenlijk zo gek nog niet, en wordt zelfs op kantoren toegepast! Leg het probleem (je bug) zo helder mogelijk uit aan je debug-duck alsof het je collega is en behaal hetzelfde resultaat! Jij hebt je oplossing en je collega kan lekker doorwerken!

Kijk voor echte gesprekken en vragen zal je toch je collega aan het vestje moeten trekken, en die is uiteindelijk wel socialer dan de piep van een rubberen eend. Maar ach eerst een poging wagen met je bug-duck kan geen kwaad. ;)

Blog over Rubber Duck Problem Solving