Project

Duurzame technologie voor bindmiddelvrije producten

In dit project worden materialen op basis van 100% lignocellulose ontwikkeld zonder bioraffinageproces en zonder toevoeging van lijmen of chemicaliën. Het project is gericht op de verdere ontwikkeling van de duurzame technologie voor bindmiddelvrije producten.

Aanleiding en uitdaging

Bij de transitie naar een circulaire en biobased economie zijn er alternatieven nodig voor kunststofverpakkingen en houtvezelplaten met lijmen op oliebasis. Momenteel hebben lignocellulose-alternatieven voor kunststofverpakkingen (bijv. papier) een slechte waterbestendigheid en slechte water- en vochtwerende eigenschappen. Daarom zijn 100% lignocellulose-alternatieven uitsluitend voor zeer beperkte toepassingen een optie (bijv. eierdozen en papieren bakjes). Aan het begin van het millennium heeft Wageningen Food & Biobased Research een technologie ontwikkeld en gedemonstreerd waarmee hoogwaardig plaatmateriaal kan worden geproduceerd uit kokosnootschillen. WFBR heeft hiermee een bewezen concept waarbij hoogwaardige materialen gemaakt kunnen worden op basis van lignocellulosehoudende non-foodbiomassa uit reststromen.

Doelen

Het belangrijkste doel van dit project is beter begrijpen hoe de lignine zich gedraagt in de matrix en hoe deze lignine kan worden gebruikt als natuurlijk bindmiddel door het toepassen van druk en warmte. Het proces wordt aangepast om het geschikt te maken voor lignocellulose uit andere nevenstromen. Daarnaast wordt de technologie geoptimaliseerd voor de productie van dunwandige en/of 3D-producten en wordt gewerkt aan verfijning om de investerings- en verwerkingskosten te verlagen.

Vragen?

Neem contact op met Richard Gosselink.