News

Plastic Soup Surfer supt naar Wageningen in strijd tegen plastic afval

Published on
September 6, 2021

Merijn Tinga strijd op een wel heel bijzondere manier tegen plastic zwerfafval. Hij vaart door Nederland op zijn sup of surfboard gemaakt van plastic afval. Je kent hem misschien onder de naam de Plastic Soup Surfer. Als beeldend kunstenaar, kite-surfer en milieuactivist inspireert hij hiermee jong en oud én zorgt zo daadwerkelijk voor verandering.

Statiegeld op kleine plastic flesjes

Zo heeft hij met zijn eerdere acties een grote rol gespeeld in het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes.

Naast het voorkomen van zwerfafval door invoering van statiegeld richt hij zijn acties ook op de producenten. Doormiddel van de Plastic Avengers App kun je foto’s van plastic zwerfafval delen. De data uit deze app gebruikt hij vervolgens als bewijs om producenten te confronteren het vervuilende effect van hun verpakking of product en hen zo verte krijgen dit aan te passen. Met succes!

Drijfveer huidige actie

Maar daarmee is de strijd nog niet gestreden. Vorig jaar supte hij door Nederland om aandacht te vragen voor het scheiden van afval in het onderwijs. Want waarom doen we dat niet?

Dat komt omdat afval van scholen, verenigingen en instellingen officieel geen huishoudelijk afval is, maar bedrijfsafval. Huishoudelijk afval wordt gescheiden opgehaald, terwijl je bij bedrijfsafval voor elke soort afval een apart contract moet afsluiten. Dat is voor (onderwijs)instellingen vaak te duur. Met als gevolg dat het allemaal op één hoop beland in de verbrandingsoven.

Hoewel er door zijn actie vorig jaar veel aandacht kwam voor dit probleem, kwam het nog niet tot concrete afspraken. Vandaar dat hij deze week (1 t/m 10 september) 300 km van Den Ham naar Den Haag supt met een voorstel om het nu wel te regelen.

Pitstop op de Wageningen Campus

Onderweg stopt hij, op uitnodiging van de 4TU Aanjagers, voor een bezoek aan de Wageningse Campus. Ook Wageningse onderzoekers zijn veel bezig met het plastic probleem. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de recyclebaarheid van kunststof, de gevolgen van plastic in het milieu én naar het voorkomen van deze milieuvervuiling.  

DSCF4274_1.jpg

Wagenings onderzoek naar recycling

Een van die onderzoekers is Marieke Brouwer. Zij onderzoekt de recyclebaarheid van kunststofverpakkingen. Daaruit blijkt dat het aandeel goed recyclebare kunststofverpakkingen de afgelopen 7 jaar nauwelijks is toegenomen en we blijven steken op 27%. Maar er zijn wel kansen om dit te verbeteren.

Meer weten over dit onderzoek? Lees dan dit artikel:

Onderzoek naar plastic afval in zee

Ander onderzoek richt zich op de gevolgen van vervuiling. Wist je bijvoorbeeld dat afval dat bij ons in de Noordzee belandt, in relatief korte tijd in het noordpoolgebied kan komen?

Om deze stromen in beeld te brengen én aan te pakken verzamelt Wouter Jan Strietman aangespoeld plastic in het Europese Noordpoolgebied. Hij zoekt vervolgens uit waar dit plastic vandaan komt. De volgende stap is het voorkomen van die stroom afval.

Meer weten over dit onderzoek? Lees dan dit artikel: