Locatie

NIOO, gebouwnummer B

NIOO heeft een hoofdgebouw met laboratoria en kantoren, met daarachter een terrein vol kassen, proefvijvers en vele andere onderzoeksfaciliteiten. Deze plek is bovendien een proeftuin voor ecotechnologie. Zoals een experimenteel groen dak, innovatief gebruik van zonne-energie en een andere kijk op ‘afvalwater’.

Adres Droevendaalsesteeg 10
6708 PB Wageningen
Tel. 0317-473400

Gesloten kringlopen

De Cradle to Cradle-filosofie is een belangrijke inspiratiebron voor het gebouw. Geprobeerd wordt zoveel mogelijk kringlopen (energie, water, voedingsstoffen) gesloten te krijgen. Dat kan met nieuwe (en nog niet volledig uitontwikkelde) technieken op het gebied van energieopwekking, duurzaam energiegebruik, watertechnologie, materiaalkeuze en CO2-uitstoot. Maar er is ook aandacht voor de biodiversiteit op het terrein bijvoorbeeld. Dit samen is ‘integrale duurzaamheid’, wat dus veel verder gaat dan een focus op maar één of twee aspecten.

Het gebouw is uitgegroeid tot een architectonische blikvanger die het ecologische onderzoek dat erin plaats vindt weerspiegelt. Het is een van de duurzaamste gebouwen van Nederland en het wordt vaak als voorbeeld gebruikt. De ervaringen deelt het NIOO ook graag: met de lessons learned uit het bouwproject, de informatie op deze website en in persoonlijke uitwisselingen.