Darmkankerpatienten komen terug op oude gewicht

Het gewicht van darmkankerpatiënten verandert uiteindelijk nauwelijks. Mensen die na de diagnose zijn aangekomen, hadden vaak voor die tijd gewicht verloren. Ook was er geen effect van chemotherapie op het gewicht van deze mensen te zien.

Meer dan vijftig procent van de darmkankerpatienten met chemotherapie neemt in gewicht toe, zo toont internationaal onderzoek aan. Dat is zorgwekkend omdat dit vaak gepaard gaat met extra gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

 

De meeste onderzoeken die tot nu zijn uitgevoerd zijn echter gefocust op gewichtsverandering na diagnose. Het gewicht voor diagnose is vaak onbekend. Terwijl dat wel relevant is: een gewichtstoename kan een compensatie zijn voor een eerdere gewichtsafname. Daarom besloten Nederlandse onderzoekers het gewichtsverloop voor en na diagnose in kaart te brengen. Ze deden dat bij mensen die meedoen aan de COLON-studie, een langlopend onderzoek bij zo’n 2000 darmkankerpatiënten in twaalf Nederlandse ziekenhuizen. De onderzoekers vroegen 1184 deelnemers naar hun gewicht twee jaar voor en na diagnose. Deze mensen werden tussen 2010 en 2015 behandeld en hadden niet-uitgezaaide darmkanker. Een deel kreeg chemotherapie.

 

Wat bleek? Er was eigenlijk nauwelijks sprake van gewichtsverandering als ook de periode voor diagnose wordt meegenomen. Gemiddeld verloren mensen voor de diagnose wat gewicht. Twee jaar na de diagnose kwamen ze weer terug op het oude niveau. Voor mensen die chemotherapie kregen, was dat niet anders. Vervolg onderzoek zal deze resultaten moeten bevestigen voordat hier conclusies aan kunnen worden verbonden.

 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Supportive Care in Cancer.

Wetenschappelijke publicatie