Nieuws

Omnia: Where Science meets Society

Gepubliceerd op
17 september 2021

Op Wageningen Campus, tussen Bronland en de Mansholtlaan, is het afgelopen jaar een nieuw gebouw verrezen; het Wageningen Dialogue Centre. Tijdens de opening van het academisch jaar van Wageningen University&Research (WUR) op 6 september jl. heeft rector Arthur Mol de naam bekend gemaakt: Omnia. Na de opening op 1 mei 2022 is iedereen er welkom om elkaar te ontmoeten en de dialoog aan te gaan tijdens wetenschappelijke events en andere bijeenkomsten.

Manager Chris van de Kreij vertelt over de functie en achtergrond van Omnia:
“Omnia moet het hart van Wageningen Campus en FoodValley worden, daar gebeurt het, daar treffen interne en externe experts elkaar. Dat betekent dat we niet alles hosten, maar vooral activiteiten op het gebied van de actuele WUR thema’s, de WUR domeinen. Dit criterium geldt ook voor externe gebruikers.

"Omnia is de perfecte naam voor het prachtige transparante gebouw waar alles samenkomt: de verbinding tussen WUR en de samenleving, in de vorm van dialogen met onze partners en onze academische plechtigheden." - Louise O. Fresco

Ook een hoogwaardig restaurant zal deel gaan uitmaken van Omnia. Om gasten ook goede overnachtingsplaatsen te bieden worden afspraken gemaakt met omliggende hotels. Een shuttle service zorgt voor de verbinding tussen de campus en hotel.

Chris vertelt dat de plechtigheden die nu nog in de Aula in het centrum van Wageningen plaatsvinden na de opening in Omnia worden georganiseerd. Hij ziet het als een groot voordeel dat bezoekers hun komst naar Omnia kunnen combineren met een afspraak bij bedrijven, universiteit of faciliteiten op de campus.

Auditorium
Auditorium

Hij is verantwoordelijk voor de bezetting en de positionering van het gebouw, zodanig dat Omnia met haar activiteiten bijdraag aan WUR en de FoodValley doelstellingen. Simone Ritzer is verantwoordelijk voor de programmering van de Wageningen Dialogue die WUR periodiek organiseert. Een floormanager runt met een team de dagelijkse werkzaamheden.

Daarnaast blijft ook Impulse bestaan. Beide faciliteiten vullen elkaar aan. De informelere setting van Impulse heeft op de campus helemaal een eigen waarde en plek. Onderling wordt dan ook afgestemd welke activiteit waar het beste kan plaatsvinden.

“Omnia zal zich profileren op de thema’s van het WUR-domein”

Welkom met groen, glas en hout

Chris neemt ons mee op een korte tour. De entree bevindt zich aan de kant aan Bronland. Om het gebouw liggen een natuurtuin en een vijver, het gebouw zelf is duurzaam gebouwd met onder andere een dak met sedumbegroeiing. Het vele groen en hout geeft Onmnia een natuurlijke uitstraling.
Op de eerste verdieping is de ontvangstbalie. Op de houten wanden komen de portretten van rectoren, zoals die ook in de Aula hingen. Hiermee wordt een link gelegd naar de rijke academische historie van WUR.

Omnia in aanbouw
Omnia in aanbouw

Als je omdraait, kijk je door de vele ramen over de campus uit met links de bedrijfsgebouwen, in de middenstrook de onderwijsgebouwen en rechts de researchgebouwen. Op deze verdieping bevinden zich de Grote zaal en  een Promotie Zaal, elk met een eigen foyer. Hier is ook het restaurant de Faculty Club, met aangrenzend een bijzondere (VIP)ontvangstruimte. Op een verdieping lager (niveau nul) zijn zeven kleinere break-out rooms.

Iedere zaal een andere kleur

De Grote zaal in geeltinten is geschikt voor symposia, cursussen, workshops en lezingen tot bijna 300 personen. De Promotie Zaal met de stoelen in roodtinten en een lichtstraat in het plafond is geschikt voor lezingen, symposia, oraties en promoties tot ongeveer 100 personen. In de zeven break out rooms zijn diverse opstellingen mogelijk. De capaciteit per zaal is maximaal 30 personen en is daarmee geschikt voor online/hybride events, trainingen, vergaderingen en break-out sessies. Enkele zalen zijn onderling te koppelen.

"The Faculty Club: van student tot rector magnificus, van borrel tot diner, van kleine groepen tot grote gezelschappen"

De Faculty Club

Bij de entree bevindt zich het sfeervol ingerichte restaurant de Faculty Club met een aangrenzend terras. Aan de wand beeldschermen waarop ook eigen beelden geprojecteerd kunnen worden. Chris van Kreij: “De Faculty Club is een restaurant zoals we dat nog niet kennen op de campus; met menukaart en bediening aan tafel. Je kunt er genieten van een maaltijd met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Je moet dan denken aan het niveau Bib Gourmand.”
Dit komt in de praktijk neer op goed eten voor student tot rector magnificus, van borrel tot diner, voor kleine groepen tot grote gezelschappen. De keuken van de Faculty Club verzorgt ook buffetten en borrels in de andere ruimtes van Omnia .
Aangrenzend aan de Faculty Club is er een sfeervolle ruimte geschikt voor officiële gelegenheden zoals ontvangsten door de Raad van Bestuur die plaats biedt aan groepen rond 30 personen.

"Tijdens een dialoog deel je inzichten. Dat is belangrijk in en voor de wetenschap."

In mei 2022 eerste evenement

Hoewel er nu nog een frisse wind waait door de bouwlocatie, hoopt Chris dat het gebouw dit najaar wind en waterdicht is. Dan volgt de dakbekleding met sedum. Begin 2022 is het gebouw af. Chris: “Dan hebben wij nog twee maanden om in te huizen; meubilair te plaatsen, keuken gebruiksklaar te maken en proef te draaien, zodat we in mei 2022 ons eerste evenement kunnen organiseren. De bouw is tot nu toe volgens planning verlopen, dus ik verwacht dat dit een realistische verwachting is.”

Chris weet zeker dat Omnia een mooie en waardevolle toevoeging is aan het Wageningse ecosysteem. Gericht op een diverse gebruikersgroep waarbij zowel WUR onderzoekers als externe partijen van harte welkom zijn. Voor activiteiten zoals symposia, inauguraties, dialogen en PhD defense maar ook om activiteiten georganiseerd door derden te bezoeken.

“De werknaam Dialogue Centre zegt het al, het gebouw is bedoeld om kennis en standpunten uit te wisselen. Bij een goede dialoog deel je inzichten en heb je begrip voor elkaar standpunten. Dat is belangrijk in en voor de wetenschap.”

Kosten en reserveringen

De zalen met de bijbehorende faciliteiten kunnen per dagdeel gebruikt worden waarbij de kosten vergelijkbaar zijn met andere locaties in de regio. Iedereen die  geïnteresseerd is kan nu al contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken: “Ik kan reserveringen aannemen voor activiteiten vanaf 1 mei 2022 (chris.vankreij@wur.nl) of neem een kijkje op de website van Omnia.” (www.wur.nl/omnia).