Nieuws

Uitnodiging themamiddag Bemesting Akkerbouw CBAV 2018

Gepubliceerd op
22 oktober 2018

29 november 2018, 13:00-17:00 uur, De Aker, Fontanusplein 2, 3881 BZ Putten

Thema: de rol van bodembiologie in bodemvruchtbaarheid en opbrengstverbetering: wat weten we en wat kunnen we ermee in de praktijk?

De Commissie Bemesting Akkerbouw/Vollegrondsgroenten (CBAV) organiseert op 29 november 2018 een themamiddag over de rol van bodembiologie in bodemvruchtbaarheid en opbrengstverbetering. U kunt zich nu voor deze middag aanmelden.

Achtergrond en doel

Een gezonde bodem die bijdraagt aan een goede landbouwproductie presteert zowel op fysische, chemische als biologische kenmerken goed. Het gaat hierbij onder andere om bewortelingsdiepte, aanwezigheid van pathogenen, zuurgraad en structuur. In de afgelopen droge zomer hebben we goed kunnen zien dat er tussen landbouwpercelen veel verschil is in bodemkwaliteit en in de gewasproductie die met grote droogte nog haalbaar is.

We hebben in Nederland veel kennis over de chemische en fysische kant van de bodem en wat deze betekent voor de gewasgroei en opbrengst. De biologische kant van de bodem daarentegen is nog behoorlijk onbekend en zeer complex: we kennen nog maar een klein deel van het grote aantal verschillende organismen in de bodem en weten van een nog kleiner deel wat ze doen. Toch worden er al veel adviezen gegeven en producten verkocht die stellen de bodembiologie en opbrengst te verbeteren.

Op deze middag presenteren we de huidige stand in het onafhankelijke onderzoek en welke praktisch toepasbare adviezen we hieruit kunnen afleiden. In veel gevallen zijn deze nog niet erg specifiek. We geven eerste handvatten en no-regret maatregelen voor de praktijk en we geven ook aan welke kennisvragen nog moeten worden beantwoord.

Aanmelden

Aanmelden voor de themamiddag kan op: https://bemestingakkerbouw.oanevents.com. Hier vult u uw gegevens in en geeft u aan welke parallelsessies u wilt bezoeken.
De toegang is gratis voor akkerbouwers, € 17,50 voor studenten en € 50,- voor anderen. U kunt betalen via bankoverschrijving of Ideal en u ontvangt uw factuur per e-mail.

Voorlopig programma

Plenair programma

Pauze

Workshops: u kunt twee van de vier workshops volgen

  1. Bodemkwaliteitsinstrumenten; wat is er en wat kan je mee?
    Leendert Molendijk & Pieter de Wolf, WUR
  2. Bodemweerbaarheid en bodemverbeteraars

    • Bodemweerbaarheid: wat is dat, welke maatregelen verhogen bodemweerbaarheid en wat is het resultaat (hogere opbrengst, kwaliteit, weerbaar tegen ziekten en plagen?
      Joeke Postma, WUR
    • Effecten bodemverbeteraars: het valt niet mee een positief gewenst effect te krijgen door micro-organismen aan de bodem toe te voegen.
      Gerard Korthals, WUR
  3. Organische stofkwaliteit

    • Afbraak organische stof in de bodem
      Marjoleine Hanegraaf, WUR
    • Effecten van compost en mest op de bodemkwaliteit in de akkerbouw, resultaten van 17 jaar Mest als Kans
      Chris Koopmans, LBI
  4. Invloed van gewasdiversiteit op bodemkwaliteit en opbrengst
    Fogelina Cuperus, Wiepie Haagsma, WUR

Borrel

Achtergrond

De CBAV stelt actuele bodem- en bemestingsadviezen op voor akkerbouw- en vollegrondsgroentegewassen. De adviezen worden zoveel mogelijk vastgesteld op basis van onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek. De adviezen worden o.a. beschikbaar gemaakt via deze website (handboekbodemenbemesting.nl). Het Handboek Bodem en Bemesting biedt concrete adviezen en handvatten over bemesting- en bodembeheer voor een optimale opbrengst en een goede bodemvruchtbaarheid.

Volg de CBAV op Twitter (@CBAV_advies), Facebook (pagina Handboek Bodem en Bemesting) en in de LinkedIngroep Handboek Bodem en Bemesting

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: