Ondernemersmodellen uit de natuur

Tijdens de workshop Ondernemersmodellen uit de natuur behandelt Bowine Wijffels ‘tien perspectieve uit natuur’, waarover zij een boekje schreef dat de deelnemers uitgereikt krijgen. Zij neemt u mee naar buiten voor een kijkoefening, u zoomt met haar in op een aantal ondernemersmodellen waaronder voorbeelden van symbiose zoals mutualisme en parasitisme en behandelt een aantal cases rond ondernemerschap. U gaat deze in groepen bespreken, uitwerken en delen met de andere deelnemers.

Bowine_Wijffels.jpg

CV Bowine Wijffels

Bedrijf: Cailin Partners

Bowine Wijffels is van oorsprong docent Biologie. Ze werkt inmiddels zo’n 15 jaar als zelfstandig adviseur aan leerprocessen rond duurzame ontwikkeling voor overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Haar ervaringen liggen zowel op lokaal als op landelijke niveau. Naast een gevarieerd aantal gemeentelijke opdracht, was ze betrokken bij diverse overheidsprogramma’s (zoals: Leren voor duurzame ontwikkeling, Natuur- en Milieueducatie en G2G). Bowine’s specialiteiten zijn; procesbegeleiding, procesmanagement, advisering, (team) trainingen duurzame ontwikkeling (internationaal), facilitering meetings- en community's, training en ondersteuning NME professionals. 

Wat betreft Bowine vraagt duurzaam ontwikkelen het lef om het echt anders te doen. Meer verbindend en met ook voor gezonde relaties. Met aarde én mens. Dat vraagt leiderschap maar vooral ook een andere manier van kijken naar organisaties, samenwerking en communicatie. De natuur biedt hierbij een rijke bron van inspiratie.