
category_news
‘Teelt de grond uit’ draait door bij Tuinbouw Relatiedagen Venray
Innoverende tuinders kunnen wel een extra steuntje in de rug gebruiken van overheid, ketenpartijen en banken. Deze partijen belemmeren door hun houding de invoering van nieuwe ontwikkelingen door tuinders.
Innoverende tuinders kunnen wel een extra steuntje in de rug gebruiken van overheid, ketenpartijen en banken. Deze partijen belemmeren door hun houding de invoering van nieuwe ontwikkelingen door tuinders.
Dit was een van de conclusies van het symposium ‘Teelt de grond uit draait door’, georganiseerd door de PPS Teelt de grond uit 24 november op de Tuinbouwrelatiedagen in Venray.
Op het symposium bespraken zes telers uit diverse sectoren hun visie op en successen en knelpunten bij de ontwikkeling van de teelt uit de grond systemen op hun eigen bedrijf. De 6 telers van groenten, appels, laanbomen, blauwe bes en zomerbloemen gingen met elkaar in discussie over verschillende onderwerpen. De telers zijn elk vanuit hun eigen motivatie begonnen met Teelt de grond uit. In grote lijn zijn veel telers begonnen vanwege gebrek aan geschikte grond dicht bij huis en/of de wens om kwaliteit te verbeteren en nieuwe afzetmarkten te openen.
De telers hebben in de afgelopen jaren in de teelt successen en tegenvallers gekend. Waar het ene jaar de teelt fantastisch ging met een hoge productie van goede kwaliteit, was soms een volgend jaar dramatisch met een slechte productie en veel uitval. Veel problemen hebben de telers overwonnen zoals in de preiteelt op water met geelstreepvirus of verwachten ze in de komende jaren met aanpassing van het teeltsysteem te overwinnen zoals in de zomerbloementeelt op water met Phytophtora.
Voordeel van de teelt los van de grond zijn de schone producten waardoor de consument minder hoeft te wassen zoals bij prei of sla of waardoor nieuwe exportmogelijkheden ontstaan zoals in de boomteelt. Schoon is niet alleen minder zand maar ook minder gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Jan Willem Breukink, vertegenwoordiger voor het bedrijfsleven in de topsector Tuinbouw en Uitgangsmateriaal gaf ook zijn visie op Teelt de grond uit. Hij gaf aan dat Teelt de grond uit goed aansluit bij de visie van het topsectorenbeleid. Breukink adviseert de ondernemers om meer samen te werken in de keten om de nieuwe teeltsystemen verder te ontwikkelen om zo beter tot rendabele systemen te komen waarmee ook daadwerkelijk geld wordt verdiend.
In discussie met het publiek bleek dat het programma gewaardeerd wordt vanwege de brede aanpak van fundamenteel tot toegepast onderzoek. Verbeteren van de teeltsturing is nodig zowel om betere producten te produceren als om aan de eisen van de overheid op gebied van emissies te voldoen. De deelnemers aan het symposium verwachten dat over 10 jaar de nieuwe teeltsystemen in een aantal gewassen gangbaar zullen zijn.