
category_news
Groene Cirkel Water
Zonder water geen bier. De beschikbaarheid van water is dan ook een essentiële voorwaarde voor de HEINEKEN Brouwerij in Zoeterwoude. Bier bestaat immers voor 93% uit water. Water is ook voor Nederland belangrijk en Nederland heeft veel water. Toch moeten we heel wat organiseren rondom water, een groot deel van Nederland ligt immers onder het zeeniveau en we hebben met zijn allen veel (zoet) water nodig. Binnen Groene Cirkels is water een belangrijk thema. Groene Cirkels wil samenwerking op watergebied versterken, niet alleen voor de brouwerij, maar in het belang van de hele maatschappij. Met de Groene Cirkel Water maken we daarmee een concrete start. De deelnemers: Oasen, Dunea, Hoogheemraadschap Rijnland, CLM, Alterra-Wageningen UR, provincie Zuid-Holland en HEINEKEN.
De vragen die aan de orde komen zijn onder meer: ‘Hoe kunnen we elkaar versterken bij het organiseren van duurzame waterkringlopen?’ ‘Kunnen we andere dingen met water doen dan we nu doen?...’ Kunnen we met afvalwater nog iets anders doen dan energie-intensief zuiveren en wegpompen naar zee? Kunnen we waterzuivering, waterberging en natuurontwikkeling met elkaar combineren? Kunnen we met duurzame landbouw de drinkwaterbereiding voor Zuid-Holland vereenvoudigen? Het is niet voor het eerst dat deze deelnemers elkaar zien, maar de insteek van deze ontmoeting is anders: nadenken over het water van de toekomst en ieders rol en verantwoordelijkheid daarin en nadenken over elkaars doelstellingen en kansen om elkaar daarin te helpen. Dan ontspint zich een boeiend proces van luisteren, uitdagen en versterken, waarderen en snel opschrijven. De oogst van de middag is 30 ideeën, deels bekend, maar grotendeels verrassend, omdat ieder voor zichzelf daar nog niet aan gedacht had.
Deelnemer Mirja Baneke van Dunea vertelt hoe CLM en Dunea al vijftien jaar projecten in de Bommelerwaard uitvoeren gericht op schoon drinkwater. Zij ziet meerwaarde in het uitwisselen van kennis en ervaring zoals nu sinds kort in gang is gezet met Jan Kempers van Heineken. “We kunnen deze kennis uitbreiden door in kaart te brengen wat werkt en wat niet en door welke factoren dat komt.”
De ideeën gaan over afvalwaterzuivering door natuur te vormen, lisdodde kweken om water te zuiveren, veen te vormen en zoetwater te bergen, lokale waterbronnen, het verbeteren van de regionale zoetwatervoorraden, verbinden van de natuur in de duinen met het bijenlandschap rondom de HEINEKEN Brouwerij, gebruik van de waterleiding om de brouwerij te koelen om daarmee pompenergie om drinkwater te distribueren te verminderen, gezamenlijk afvalwater zuiveren, afvalwater inzetten om beton te produceren en nog veel meer. Niet alle ideeën zullen op korte termijn uitgevoerd worden, maar het waterteam van Groene Cirkels gaat de haalbaarheid van alle ideeën wel onderzoeken.
De middag is een succes en ook voor de andere thema’s gaan we op deze manier Groene Cirkels maken: bijenlandschap, logistiek en sluiten van kringlopen. Deze eerste Groene Cirkel Water eindigt op het terras bij Heineken met water en bieren, opnieuw aan ronde tafeltjes….