Project

InReP: een geïntegreerde aanpak voor plastic recycling

Samen met een groot industrieel consortium werkt WFBR aan mechanische recycling van kunststoffen; wat is de route naar voedselveilig recyclaat?

Plastic is een veel gebruikt materiaal voor levensmiddelverpakkingen; het is goedkoop, beschermt goed en is lichtgewicht. Het draagt echter ook bij aan broeikasgasemissies en vervuiling van de leefomgeving. Om dat effect te beperken is, naast hergebruik, recycling één van de oplossingen. In een circulaire economie is het streven om van een gerecyclede voedselverpakking ook weer een voedselverpakking te kunnen maken. Dit is echter momenteel vaak nog niet toegestaan, omdat recyclaat in veel gevallen niet goedgekeurd is als voedselveilig materiaal. Hier zijn, uiteraard, strenge regels voor. PET-flessen zijn hierin een uitzondering. Deze worden ingezameld via een statiegeldsysteem en het recyclaat kan weer worden toegepast in nieuwe flessen. Ook PET schalen worden inmiddels voedselveilig gerecycled. Echter de meeste plastic verpakkingen zijn gemaakt van PE of PP (polyolefinen). Deze worden wel gerecycled, maar komen slechts voor een heel klein deel terug als voedselveilig materiaal.

De focus van WFBR binnen InReP is te onderzoeken hoe je een zo hoog mogelijke kwaliteit (uiteindelijk voedselveilig) recyclaat kunt maken met behulp van mechanische recycling. We kijken hierbij specifiek naar polyolefinen. Allereerst willen we beter begrijpen hoe verontreinigingen in de keten ontstaan. We volgen verpakkingen van fabriek naar winkel, consument, sorteerder en recycler en meten het niveau aan verontreinigingen (contaminanten) op verschillende plekken in deze keten. Wanneer we beter begrijpen hoe verontreinigingen in het materiaal terechtkomen, kunnen we gerichter maatregelen voorstellen om dit te voorkomen. Verder worden, in samenwerking met andere projectpartners, verschillende decontaminatie technologieën getest en vergeleken. Uiteraard wordt alles in het kader gezet van de meest actuele wet- en regelgeving op het gebied van recycling en voedselveiligheid.

Einddoel is om een beeld te hebben van welke stappen nodig zijn om een zo hoog mogelijke kwaliteit recyclaat te produceren met mechanische recycling. Hierbij kan gedacht worden aan technologische aanpassingen in het recyclingproces, maar ook aan bijvoorbeeld een ander ontwerp van een verpakking. Bovendien zal binnen het project samen met de industriële partners een demo-product gemaakt worden. Aanvullend hierop is WFBR nauw betrokken bij het modelleren van de sorteer- en recyclingketen, om inzicht te krijgen wat voor ieder type materiaal de meest optimale volgende bestemming is.