Project

Embodied Ecologies

Onder de dingen die in ons leven en beleid moeten veranderen als we op een duurzamere manier willen leven op onze planeet, is er één probleem dat niet genoeg wordt onderzocht en gereguleerd: het gebruik van synthetische chemicaliën die zich in ons lichaam ophopen en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. We weten nog niet precies hoe deze chemische stoffen ons beïnvloeden, omdat hun effecten zich in de loop van de tijd opstapelen.

Embodied Ecologies, geleid door Anita Hardon, heeft een ERC-beurs gekregen om dit probleem aan te pakken. Het project bestudeert mensen en stadsplanners in vier steden in West-Europa en Zuidoost-Azië die verschillende groene beleidsmaatregelen hebben, maar verschillen in hun wetten en regels.

Door te kijken naar wat gewone mensen en stadsplanners doen om blootstelling aan deze chemicaliën te vermijden en welke zorgen ze hebben, proberen we te begrijpen waarom het soms moeilijk is voor hen om zichzelf te beschermen. Met deze inzichten kunnen we nieuwe strategieën ontwikkelen om de risico's te verminderen en naar positieve verandering streven.

Tijdens het veldwerk ontdekten 30 onderzoekers dat mensen zich zorgen maken over de gezondheid van de bodem. Dit geldt ook voor vrouwen op de Filippijnen, die samenwerken om de bodem in hun tuinen en gemeenschapstuinen gezonder te maken, vooral tijdens lockdowns om voedsel veilig te stellen voor hun gezinnen en gemeenschappen.

Een documentaire genaamd "Terre Toxique, Terre Fertile" volgt het verhaal van mensen in Parijs die proberen een verlaten stuk land vruchtbaar te maken. Het laat zien hoe belangrijk de grond is voor hen en hoe ze eraan werken om het gezond te maken, en brengt hun verhalen en herinneringen tot leven.

(Rios Sandoval, Mariana dir. 2022. Terre Toxique, Terre Fertile/Toxic Land, Fertile Land)