Project
EJP SOIL: European Joint Programme on Soil
Het European Joint Programme on Soil (EJP SOIL) heeft tot doel kennis te ontwikkelen en te verspreiden die de kwaliteit en het beheer van landbouwbodems in Europa verbeteren. Hiermee draagt EJP SOIL bij aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen op gebied van klimaatverandering, duurzame landbouwproductie en het leveren van ecosysteemdiensten. EJP SOIL beoogt uiteindelijk dat grondgebruikers de kennis en vaardigheden hebben om goede beheerders te kunnen zijn van landbouwbodems.
EJP SOIL heeft mede tot doel de Europese samenwerking op het gebied van bodem te bevorderen. 26 vooraanstaande onderzoeksinstituten en universiteiten uit 21 EU-landen, Noorwegen, Turkije en Zwitserland voeren het programma uit. De activiteiten van EJP SOIL worden in interactie met belanghebbenden, de lidstaten en DG AGRI uitgevoerd. Het consortium heeft voor de uitvoering tussen 2020 en 2025 80 miljoen euro aan financiering beschikbaar om kennis te ontwikkelen en verspreiden. Daarnaast is nog eens 10 miljoen euro beschikbaar voor projecten met externe partners.
De basis in EJP SOIL is de Roadmap for EU Agricultural Soil Management. Dit is een kennisagenda en werkplan gebaseerd op vier verbonden componenten:
- Ontwikkeling van kennis in projecten met interne en externe partners georganiseerd via calls.
- Delen en overdragen van kennis aan enerzijds jonge wetenschappers en anderzijds het algemene publiek. Hiermee beogen we zowel het maatschappelijk begrip van als de waardering voor agrarisch bodembeheer met haar bijdrage aan de samenleving te vergroten.
- Harmonisatie van zowel kennis over als opslag, organisatie en rapportage van bodeminformatie.
- Toepassing van bodemkennis voor landbouwbodems door het samen ontwikkelen van passende instrumenten en het aangeven van belemmeringen in de toepassing van kennis. Daarnaast geeft EJP SOIL onderbouwde aanbevelingen voor het EU-beleid waaronder het GLB en.
Met gerichte activiteiten draagt EJP SOIL bij aan zes concrete maatschappelijke, wetenschappelijke, beleidsmatige en operationele uitdagingen om tot duurzaam beheerde landbouwbodems te komen (zie figuur).
Zie voor actuele informatie over relevante activiteiten en resultaten voor Nederland de webpagina’s EJP SOIL op Beter Bodembeheer. Zie voor algemene actuele informatie over het programma en resultaten de website van EJP SOIL.