Project

Carbon Farming in de Praktijk

Deze PPS omvat een uitwerking, toetsing en test in de praktijk ten behoeve van implementatie van financiële prikkels respectievelijk vergoedingen voor koolstofvastlegging in landbouw. Dit is gebaseerd op een vastgelegde en breed gedragen methodiek en uitgewerkt protocol voor boeren om duurzaam bodembeheer, biodiversiteit en koolstofvastlegging in de bodem in het bijzonder te stimuleren en ondersteunen.

Deze PPS richt zich op de implementatie van financiƫle prikkels voor koolstofvastlegging in de landbouw. Dit is gebaseerd op een breed gedragen methodiek en protocol om duurzaam bodembeheer, biodiversiteit en koolstofvastlegging te stimuleren.

Het project bouwt voort op eerder onderzoek binnen Slim Landgebruik 2021 en sluit aan bij EU-initiatieven zoals Carbon Farming onder de Green Deal en CAP. Het wordt geleid door Agrifirm en ondersteund door Stichting Wageningen Research, Wageningen Environmental Research (WEnR), CLM, LBI, COSUN, FrieslandCampina en Rabobank.

De belangrijkste activiteiten omvatten het ontwikkelen van een robuuste, transparante methodiek die financieel en marktgedreven is. Deze methodiek richt zich op CO2-vastlegging in bodem organische stof, het tegengaan van CO2-emissies, en het leveren van klimaatgerelateerde ecosysteemdiensten zoals wateropslag en bodembiodiversiteit. Het project werkt samen met het agrarisch bedrijfsleven om een toepasbare methodiek te ontwikkelen voor verschillende landbouwsectoren, met nadruk op akkerbouw en bedrijfssystemen met tijdelijk grasland en rotaties.

Deze methodiek ondersteunt de transitie van subsidiegedreven beleid naar nieuwe verdienmodellen en kan bijdragen aan het behalen van klimaatdoelen. De effecten worden zichtbaar in (inter)nationale rapportages en sluiten aan bij bedrijfsprotocollen. Er wordt een relatie gelegd met het nieuwe GLB en EU-initiatieven rond result-based schemes. De methodiek is gebaseerd op praktijkervaringen en kennis.

Het project omvat vier casussen:

  1. Testen van nieuwe technieken voor stikstofterugwinning uit proceswater.
  2. Optimaliseren van fosfaatterugwinning uit co-vergiste mest en praktijktoepassing.
  3. Hergebruiken van nutriƫnten uit afvalwater van de zuivelindustrie.
  4. Praktijktesten met circulaire grondstoffen voor potgrond uit digestaat.

Elke casus werkt samen met het bedrijfsleven aan implementatie, testen en monitoring van technieken en toepassing van herwonnen meststoffen. Demonstratieproeven en het vaststellen van de business case zijn cruciaal. De productie en kwaliteit van de herwonnen meststoffen worden in de praktijk getest om het perspectief voor alle ketenpartijen duidelijk te maken en kringlooplandbouw en de circulaire economie te stimuleren.

Publicaties