category_news

Volop ontwikkeling bij Agro-innovatiecentrum De Marke mede dankzij Achterhoekse Regio Deal

Gepubliceerd op
25 november 2024

Afgelopen jaren zette Agro-innovatiecentrum De Marke zich in voor de Achterhoek met behulp van de Regio Deal. De Achterhoek ontwikkelt zich namelijk tot nationale koploper in innovatie en kennisontwikkeling op de terreinen van kringlooplandbouw, natuurinclusieve landbouw, klimaat slimme landbouw en precisielandbouw. De Marke zette zich afgelopen jaren in om zich te professionaliseren en een echt kennis- en innovatiecentrum voor deze onderwerpen te worden.

De afgelopen drie jaar zijn er vaker berichten gedeeld over resultaten die werde behaald met dank aan deze Regio Deal. In dit artikel willen we graag een globale
samenvatting geven wat we afgelopen jaren hebben bereikt. Specifieke resultaten
kunt u binnenkort vinden op de speciale projectpagina.

De Regio Deal bestaat uit vier deelprogramma’s:

  1. Het door ontwikkelen van de Marke tot een kennis- en innovatiecentrum
  2. Kringlooplandbouw
  3. Precisielandbouw
  4. Klimaat slimme landbouw

Professionalisering De Marke, van proefboerderij naar agro-kenniscentrum

In deelprogramma 1 richtten we ons met name op professionalisering van De Marke, van proefboerderij naar agro-kenniscentrum. Dit deden we door ons te richten op de samenwerkingen met scholen uit de regio, denk hierbij aan het Zone.College in Doetinchem, Aeres in Dronten, Van Hall Larenstein in Velp en natuurlijk WUR. Ook haalden we de banden met andere innovatiehubs, zoals CIVON (Ulft, richt zich voornamelijk op de maakindustrie, in samenwerking met Graafschap College) en De Steck (Doetinchem, richt zich met name op ondernemers koppelen aan overheid en onderwijs) aan om zo een waar innovatiesysteem te creëren in de Achterhoek. Het is natuurlijk makkelijk om in onze eigen bubbel te blijven, maar we probeerden afgelopen jaren breder te kijken dan alleen de agrarische sector. Met succes!

Boerderij van de Toekomst

Deelprogramma 2 stond in het teken van de Boerderij van de Toekomst: Hoe ziet een Achterhoekse boerderij er in 2030 uit? Met dank aan 30 jaar opgespaarde data van De Marke zijn onderzoekers uit Wageningen gekomen met een innovatief boerderijsysteem. Niet alleen de stal staat centraal, maar denk ook aan het teeltsysteem, het watervraagstuk, het (kunst)mest gebruik, de natuur en nog veel meer. Hier wordt verder op ingegaan in de artikelen “Zoektocht De Marke: Kan het ook anders?”. Daarnaast is er veel onderzoek gedaan naar de bodemvruchtbaarheid met betrekking tot kruidenrijk grasland en was er een samenwerking met de BES pilot (Minder kustmest, meer dierlijke mest) en is een proef uitgevoerd met het verlagen van het eiwit niveau in het rantsoen.

Precisielandbouw

Binnen het deelprogramma Precisielandbouw is vooral gekeken hoe we minder chemie kunnen gebruiken bij de teelt van ruwvoer. Zo was er een pilot met een schoffelrobot tussen de maïs en is er een spotsprayer ingezet voor de ridderzuring (90% reductie ten opzichte van traditionele sprayers!). Ook zijn verschillende soorten programma’s met elkaar vergeleken die satelliet beelden en verschillende modellen gebruiken om de groei van gewassen te volgen. Met dit inzicht kunnen boeren gerichter actie ondernemen.

Robot6.jpg

Klimaatneutraal bedrijfsontwerp

Samen met het Europese project ClieNFarms is in deelprogramma 4 gewerkt aan een klimaatneutraal bedrijfsontwerp voor De Marke. 20 november zat een groep enthousiaste boeren samen om deze resultaten te bespreken en te kijken wat voor hun boerderij haalbaar is om in te zetten en wat niet. Ook is gekeken naar verdiepte grondbewerking om zo de teeltlaag dikker te maken. Hier is, dankzij de Regio Deal, een vervolg aan gegeven in een PPS (publiek private samenwerking) vanuit Wageningen! Daarnaast werd gekeken naar andere teelten en gewassen om meer koolstof vast te leggen, zoals bijvoorbeeld vezelhennep en miscanthus. Dit resulteerde onder andere in een mooi biobased vergaderpaviljoen bij De Marke op het erf! Mocht je dus nog een unieke locatie zoeken om te vergaderen, stuur dan een mailtje naar info.demarke@wur.nl!

Biobased bouwen LR-43.jpg

Tot besluit

Al met al is er dus afgelopen jaren flink gewerkt aan de professionalisering van De Marke en met succes! Er zijn mooie doelen bereikt, zoals de verschillende samenwerkingen, de opstart van PPS-en en hebben we mooie inzichten gecreëerd waar Achterhoekse boeren mee verder kunnen. Niet te vergeten hebben we Agro-innovatiecentrum De Marke ook buiten de agrarische sector op de kaart weten te zetten!