category_news

Vier reststromen als insectenvoer onder de loep

Gepubliceerd op
21 januari 2025

Reststromen zoals mest of keukenafval kunnen worden gebruikt om insecten op te kweken, maar dat is nu nog niet toegestaan. Dit heeft te maken met risico’s voor de voedselveiligheid en diergezondheid. Wageningen University & Research (WUR) onderzocht samen met diverse partners binnen het publiek private samenwerkingsproject (PPS) ‘Safe Insects’ vier potentieel geschikte reststromen en bracht de mogelijke gevaren in kaart.

Potentiële reststromen

Reststromen kunnen worden hergebruikt of opgewaardeerd door ze in te zetten voor de kweek van insecten. Deze reststromen dienen als voedingsbodem voor de larven. Insecten vormen een interessante, duurzame bron van eiwitten en vetten, die zowel geschikt zijn voor gebruik in veevoer als in voedingsproducten.

WUR onderzocht de volgende vier stromen:

  • keukenafval van huishoudens;
  • voormalige voedingsmiddelen uit supermarkten die bijvoorbeeld over de datum zijn of om andere redenen niet meer verkocht kunnen worden;
  • een reststroom van slachterijen (beendermeel);
  • kippenmest.

Om te kunnen beoordelen of deze reststromen geschikt zijn als voedingsbodem voor insecten, keken de onderzoekers naar verschillende aspecten in het kader van voedselveiligheid en diergezondheid:

  • microbiologische gevaren zoals bacteriën, virussen en parasieten;
  • chemische gevaren zoals pesticiden, diergeneesmiddelen en zware metalen;
  • andere milieuverontreinigende stoffen zoals verpakkingsresten, PCBs, dioxines en PFAS.

Duurzame insectenproteïnen

Uit het onderzoek blijkt dat de vier reststromen een geschikte voedingsbodem kunnen zijn. Een belangrijke voorwaarde hierbij is het implementeren van HACCP-maatregelen (risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen) gedurende het hele proces van insectenkweek, verwerken en commercialisering.

De bevindingen van het onderzoek staan in de policy brief 'Safe insect rearing on yet to be legalised residual streams'. De onderzoekers hopen hiermee beleidsmakers te helpen met mogelijke Europese wetswijzigingen zodat het produceren van insecten op dit soort reststromen in de toekomst mogelijk wordt.