category_news
Tiny van Boekel ontvangt oeuvreprijs voor zijn onderzoek op het gebied van voedselkwaliteit
De emeritus hoogleraar voedseltechnologie ontving de Lifetime Achievement Award tijdens het jaarlijkse internationale congres van de Europese federatie voor voedselwetenschap.
Tijdens zijn 37 jaar lange carrière bij Wageningen University & Research was Tiny van Boekel zowel leerstoelhouder Food Quality & Design als bijzonder hoogleraar Dairy Science & Technology. Hij pionierde onderzoek op het gebied van de complexe biochemische transformaties die voedsel ondergaat als het bewerkt en bewaard wordt. Hij toonde daarmee welke impact deze processen hebben op de kwaliteit en veiligheid van voedselproducten.
Voor zijn leiderschap, visie, en baanbrekende onderzoek ontving Van Boekel op 14 november de Lifetime Achievement Award van de European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) tijdens haar jaarlijkse internationale conferentie. De EFFoST is een organisatie die kennisdeling tussen voedselprofessionals faciliteert. De federatie is een subonderdeel van het International Science Council.
Bewerkingsproces simuleren
‘Al decennia is professor Tiny van Boekel een drijvende kracht achter de ontwikkelingen op het gebied van voedselwetenschap,’ zei prof. Dolores O’Riordan van University College Dublin in haar laudatio. ‘Door modellen te ontwikkelen die het mogelijk maken om te simuleren hoe voedsel zich gedraagt terwijl het bewerkt wordt, heeft hij de industrie in staat gesteld om processen te ontwerpen die de kwaliteit en gezondheidsvoordelen van voedselproducten maximaliseren.’
Van Boekel wordt tevens geroemd om zijn invloed op voedseltechnologisch onderwijs. Hij begeleidde generatieslang promotieonderzoeken en ontwikkelde belangrijke cursussen op Master- en PhD-niveau. ‘Zijn publicaties inspireren de internationale voedselwetenschapsgemeenschap nog steeds,’ stelde O’Riordan. Tijdens zijn carrière nam Van Boekel ook gepassioneerd deel aan het publieke debat rondom voedselveiligheid. Toen hij in 2019 afscheid nam als hoogleraar riep hij andere voedingsmiddelentechnologen op om het stokje over te nemen.
Van Boekel staat nog niet helemaal los van Wageningen University & Research: als lid van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit waarborgt hij nu de onafhankelijkheid van zijn collega-wetenschappers.