category_news
Opkweekfase cruciaal in verduurzamen aardbeienteelt
De teelt van aardbeien moet verduurzaamd worden. Daarom startte Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw al in 2017 met de zoektocht naar een nieuw teeltsysteem, uitgaand van vier pijlers: hygiëne, robuuste rassen, gewasbescherming en teeltcondities. Zo onderzoekt WUR momenteel of weefselkweek een goed alternatief is voor stekken. Onderzoeker Sanae Mouden: “Een spannend onderzoek. Want misschien kunnen we met weefselkweek de aardbeienteelt nog duurzamer maken.”
Er zijn veel mogelijke maatregelen om de teelt van aardbeien te verduurzamen. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van hernieuwbare substraten, zoals momenteel door WUR wordt onderzocht. Bij de opkweek en teelt van aardbeien worden namelijk nog voornamelijk veenhoudende substraten gebruikt. Daarvoor bestaan alternatieven, zoals steenwol. Dat betekent echter wel dat de teelt geoptimaliseerd moet worden.
Er wordt onderzocht hoe de verschillende onderdelen van zo’n integraal teeltsysteem samenhangen. Zo onderzoekt WUR niet alleen wat de gevolgen van een hernieuwbaar substraat tijdens de opkweekfase op groei maar ook op de bovengrondse weerbaarheid (dus: in hoeverre is de plant bestand tegen ziekten en plagen).
Opkweekfase is cruciaal
Die mogelijke onderdelen van een nieuw teeltsysteem vallen onder vier pijlers: hygiëne (dus: een schone teelt), genetica (zoals: weerbare rassen), gewasbescherming (de inzet van bijvoorbeeld natuurlijke vijanden) en teeltcondities (bijvoorbeeld het gebruikte substraat). Mouden: “Eigenlijk hoort daar een vijfde pijler bij: ‘environmental sustainability’, dus zorg voor de omgeving van de teelt.”
De opkweek van de aardbeienteelt is cruciaal in dat onderzoek, vertelt Mouden. Want een voorwaarde voor een duurzame teelt is een schone start. Aardbeientelers gebruiken stekken bij hun teelt: de kans dat die besmet zijn met een ziekte of plaag is altijd aanwezig. Een alternatief is het gebruik van zaden. Maar er zijn op dit moment nog weinig commerciële rassen beschikbaar.
Weefselkweek als alternatief
Daarom onderzoekt WUR of weefselkweek een geschikt alternatief is. Bij weefselkweek wordt een stukje plantenweefsel afgesneden en op een groeimedium (agar) uitgezet. Binnenkort zijn de eerste resultaten van het onderzoek naar weefselkweek bekend.
Het onderzoek wordt gefinancierd door Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Stichting Aardbei Onderzoek, Koppert, Meteor Systems, Eurofins, TMRW impact, the Greenery, Sapropel, Viscon, Biobest en Biota Nutri.