category_news
Nieuw blauwtongvirus serotype, BTV-12, vastgesteld in Nederland
Bij een schaap in Kockengen is een nieuwe variant van het blauwtongvirus vastgesteld. Het gaat om blauwtongserotype BTV12, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, onderdeel van Wageningen University & Research). Het Europese Referentie Laboratorium voor blauwtong in Madrid heeft bevestigd dat het betreffende schaap besmet was met BTV-12.
Naar aanleiding van de vaststelling van BTV-12 bij het schaap in Kockengen is in opdracht van LVVN aanvullend onderzoek gedaan bij acht herkauwers in de directe omgeving (straal van 5 km). Een van deze dieren, een koe, bleek eveneens positief voor BTV-12 in de analyse van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, Nationaal Referentie Laboratorium blauwtong). Ook dit monster is aangeboden aan het Europese Referentie Laboratorium voor bevestiging van de analyse. De resultaten daarvan worden begin volgende week verwacht. De betreffende koe kalfde in september. Dit kalf is door de NVWA bemonsterd en wordt onderzocht momenteel op aanwezigheid van blauwtong.
Retrospectieve analyse
Het ministerie van LVVN en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn op de hoogte gebracht van de vaststelling van de nieuwe blauwtongvariant. Vanwege de vaststelling van de nieuwe blauwtongvariant heeft minister Femke Wiersma van LVVN heeft opdracht gegeven alle blauwtong-positieve monsters die sinds 1 september bij WBVR zijn aangeboden voor blauwtongonderzoek, nogmaals te analyseren en te controleren op aanwezigheid van BTV-12. De uitslagen van deze retrospectieve analyse worden in de loop van de komende week verwacht.
Niet verwant
Genetisch hebben de beide blauwtongvarianten, BTV-3 en BTV-12, geen relatie met elkaar. Melle Holwerda, viroloog en hoofd van het Nationaal Referentie Laboratorium, kan dan ook nog niets zeggen over de herkomst van de nieuwe variant. “Ook weten we niet waar BTV-12 voorkomt anders dan de beide positieve gevallen die we nu hebben vastgesteld.” De vondst van de nieuwe variant benadrukt volgens Holwerda wel dat het belangrijk is om verdenkingen te blijven melden bij de NVWA.
Veelgestelde vragen nieuw serotype blauwtongvirus
De onderstaande Q&A is opgesteld door WBVR en Royal GD
Waar is BTV serotype 12 (BTV-12) aangetroffen?
Bij welke diersoort is BTV-12 gevonden?
Hoe komt het dat dit ene monster er bij de test is ‘uitgesprongen’?
Zijn er meer dieren waarbij BTV-12 voorkomt?
Hoe kan het dat dit virustype maar bij één dier is aangetoond?
Zijn de andere dieren in de kudde van het besmette dier ook onderzocht en zo ja, wat heeft men daarin gevonden?
Is de herkomst van BTV-12 bekend?
Is BTV-12 eerder aangetoond in Nederland?
Komt BTV-12 voor in Europa?
Is er een relatie tussen BTV-12 en BTV-3, en zo ja, hoe ziet die er uit?
Kan het zijn dat deze variant een gevolg is van een mutatie van BTV-3 of een andere BTV-type?
Was BTV-12 er misschien ook al in 2023?
Kan de aanwezigheid van BTV-12 de verklaring zijn voor de verminderde bescherming van de vaccins die zijn toegelaten voor gebruik?
Kan BTV-12 in ons land zijn gekomen via de vaccins die zijn toegelaten voor gebruik?
Zo ja, is herleidbaar bij welk van de drie vaccins het virus vandaan komt?
De wijze van introductie van BTV-12 is op dit moment onbekend.
Wat betekent het voor herkauwers dat we nu twee verschillende varianten van het virus in Nederland hebben?
Hoe bepaalt het laboratorium met welk type BTV-virus een dier besmet is?
En hoe weet je zeker of je dat er sprake is van maar één virustype?
Eerst kijken we met PCR of er genetisch materiaal van BTV in het dier zit, daarna moeten we nog een PCR uitvoeren om te bepalen welk serotype BTV het is. Dit betekent dus dat als we 24 serotypen willen uitsluiten, moeten er 24 aparte PCRs uitgevoerd worden. Sinds de uitbraak van 2023 testen we enkel standaard op aanwezigheid van BTV. Nu we weten dat ook BTV-12 in Nederland voorkomt, breiden we de test uit naar een gerichte aanpak om BTV-3 en/of BTV-12 vast te kunnen stellen.
Het virus is in het midden van het land gevonden, net als BTV3 vorig jaar. Is er een relatie met transport in de regio?
Denk aan (internationale goederen)treinen, bloemen richting Aalsmeer, Schiphol in de nabijheid, internationale dierbewegingen et cetera.
De route van introductie van BTV-12 is op dit moment onbekend en is onderwerp van onderzoek.