category_news

Internationaal onderzoek naar biocideresistentie ontvangt financiële steun

Gepubliceerd op
26 november 2024

Het Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR) heeft het BIORESIST-project financiële steun toegekend. Voor het project wordt bijna 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. De betrokken onderzoekers verdiepen zich in de rol die biociden (desinfectiemiddelen) spelen in de medeselectie van antimicrobiële resistentie (AMR). BIORESIST gaat in april 2025 van start.

BIORESIST is een samenvoeging van de Engelstalige omschrijving van het onderzoeksproject: Biocide Impact on Antimicrobial Resistance in Enterobacterales in One Health settings. In het project bundelen partners uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Tanzania hun krachten. Onderzoeker Mike Brouwer van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, onderdeel van Wageningen University & Research) coördineert BIORESIST. De partners van het project vergelijken Whole Genome Sequencing-gegevens van verzamelde bacterie-isolaten. Ook kijken ze naar het gebruik en de houding ten opzichte van antimicrobiële stoffen en biociden in Europese landen en Tanzania, een Afrikaans land met een laag gemiddeld inkomen. Fenotypische testen zullen worden gebruikt om de verzamelde isolaten te vergelijken.

Biociden

In de afgelopen jaren is desinfectie van stallen en apparatuur met behulp van biociden een standaard geworden, maar resistentie tegen biociden komt ook voor bij bacteriën. “Het overvloedige gebruik van biociden kan ervoor zorgen dat zich daartegen resistentie ontwikkelt en dat die zich verspreidt, vergelijkbaar met wat we kennen van AMR-genen”, legt Brouwer uit. Als biocideresistentie voorkomt in multiresistente bacteriën, draagt het gebruik van biociden bij aan de indirecte selectie van AMR.

Sequencing

De laatste jaren wordt whole-genome sequencing (WGS) door nationale referentielaboratoria ingezet in AMR-onderzoek. Deze gegevens bieden ook mogelijkheden om de aanwezigheid van biocideresistentie in beeld te brengen en een eventueel verband met AMR te onderzoeken. Bovendien kunnen WGS-gegevens van isolatencollecties veranderingen in de loop van de tijd signaleren. Historisch gezien is het gebruik van antimicrobiële stoffen en biociden in ontwikkelingslanden anders geweest. Een vergelijking tussen Europese landen en een Afrikaans land, biedt de mogelijkheid om de veranderingen in biocideresistentie inzichtelijk te maken tegen verschillende achtergronden.

Samenwerkingsplatform AMR

JPIAMR is een internationaal samenwerkingsplatform van 29 landen en de Europese Commissie om antimicrobiële resistentie (AMR) terug te dringen. Het platform coördineert nationale onderzoeksfinanciering en ondersteunt gezamenlijke actie voor het opvullen van hiaten in de kennis over AMR met een One Health-perspectief.