Nieuws

Een half jaar Omnia, een inspirerende ontmoetingsplek op Wageningen Campus

Gepubliceerd op
15 december 2022

Afgelopen mei 2022 was het zo ver, Omnia opende officieel haar deuren. Dé inspirerende ontmoetingsplek in het Agrofood en Life Sciences domein op Wageningen Campus is inmiddels een feit. Chris van Kreij, Manager Omnia, en Frits Kok, Business Consultant Duurzaamheid bij Hutten blikken terug op het afgelopen half jaar en geven een inkijk in hun eerste ervaringen en de gezamenlijke ambities voor de toekomst van Omnia.

In mei van het afgelopen jaar is het gebouw officieel in gebruik genomen en worden diverse groepen met een gebalanceerde programmering van academische ceremonies, congressen, dialogen, symposia en workshops samengebracht om kennis uit te wisselen, aldus Chris van Kreij. ‘De activiteiten die er plaatsvinden en de organisaties die gebruik maken van de ruimte in het gebouw, zijn allemaal op de een of andere manier verbonden aan onderwerpen in het Agrofood en Life Sciences domein’. Dat hadden we ons voorgenomen, en dat is in de praktijk ook gelukt.

Inhoudelijke programmering en verrassende events

Zo hebben we het afgelopen jaar, naast de vele promoties en inauguraties, onder andere de Social Science Impact Day, de Urban Greenhouse Challenges, het Inspiration Diner Regio Foodvalley en de Noordzeedagen mogen ontvangen. Elke opdrachtgever heeft unieke wensen waar we graag gehoor aan geven, dit gaat van het online streamen van hybride events tot aan conference diners tot 165 personen. Ook heeft voor de eerste keer de opening van het Academisch Jaar plaatsgevonden in Omnia. Daarnaast hebben we pensioenfonds PGGM ontvangen. Op het eerste gezicht niet direct een link met het Agrofood en Life Sciences domein, maar toen we in gesprek gingen, bleek al gauw dat er prachtige parallellen te maken zijn met de WUR domeinen. Andre Kuipers kwam als wetenschapper vertellen over zijn ervaringen bij de ruimte missies. Het dagprogramma werd aangevuld met collega Tim van Hattum, Programmaleider Klimaat bij WUR, en daarnaast werden studenten ingeschakeld voor een klimaatexpo in de foyerzones van Omnia.

Ook komend jaar gaan we weer vullen met inspirerende organisaties, interactieve dialogen en prachtige conferenties, zoals F&A Next, een groot tweedaags congres rondom Food & Agri Startups. Ook zullen er weer diverse courses plaatsvinden van Professional Education en komt de Posthavest Unlimited Conference naar Omnia. Doorlopend vinden de academische ceremonies plaats, per jaar betreffen dat ongeveer 40 Inauguraties, 300 promoties en meer dan 1500 MSc diploma-uitreikingen.

Startperiode met de nodige uitdagingen

Op de vloer waren er in het afgelopen jaar de nodige uitdagingen. De samenwerking in een nieuw operationeel team, in een nieuwe setting met diverse partijen met een verschillende achtergrond, maar met een gezamenlijk doel, bracht de nodige dynamiek met zich mee. De beginperiode heeft veel gevraagd van de medewerkers, qua flexibiliteit en inventiviteit om te gaan met onvoorziene situaties.

“Het team heeft dit uitstekend opgepakt en ik ben ontzettend blij met alle betrokken collega’s die hieraan hun bijdrage hebben geleverd. Het hosten van de zeventien Mindlab voorstellingen geeft aan dat we tot veel in staat zijn en Omnia multifunctioneel inzetbaar is. Trots ben ik op het feit dat binnen 24 uur de gehele theaterproductie is afgebouwd en de zaal weer de vertrouwde opstelling kreeg om een inaugurele rede te laten plaatsvinden. Dit gaat niet zonder de tomeloze energie van het betrokken Team Omnia die hier avonden en weekenden voor hebben doorgewerkt”, aldus Chris van Kreij.

“De gastbeleving staat bij Omnia voorop. We zien dat naast het inhoudelijke programma de overige elementen moeten kloppen. Een onmiskenbaar onderdeel is de horeca die we als verlengstuk zien van het inhoudelijke programma. Als er een congres plaatsvindt over eiwittransitie dan sluiten daar de hapjes op aan. Als er een studentenorganisatie een specifieke dinerbehoefte heeft met vastgesteld budget, dan gaan we met elkaar in gesprek en zorgen we dat er iets moois op tafel komt. En daarbij is de goede samenwerking met Hutten en de medewerkers onderling cruciaal”, benadrukt Chris.

Gezamenlijke impact voor een betere wereld

“De overeenkomstige ambities tussen WUR en Hutten op het gebied van duurzaamheid en het maken van impact waren het startpunt van onze samenwerking”, zegt Frits Kok van Hutten. “Met Omnia, het ontmoetingscentrum in het hart van de Foodvalley, en het inpandige restaurant Faculty Club Novum kregen we de kans om als team van verschillende organisaties samen te werken aan een duurzaam en lokaal aanbod. Hiermee werken we toe naar een volledig klimaatpositieve bedrijfsvoering. Zo vind je in onze banquetingmap een assortiment dat voor een aanzienlijk deel uit producten bestaat die voldoen aan het EAT Lancet menu voor 2050.”

Frits vervolgt: “Een ander voorbeeld zijn onze hybride producten die voor een deel uit groenten bestaan. Hierop ontwikkelen we continu door. Samen met Omnia en WUR geven we start-ups een podium met hun nieuwe ideeën en alternatieve ingrediënten die wij integreren in onze menu’s, omdat we beiden geloven in het aanjagen van innovatie en in de kracht van de combinatie van wetenschap en ondernemerschap.”

In samenwerking met de onderzoeksdomeinen van WUR is het restaurant Faculty Club Novum in Omnia dé culinaire proeftuin van de kringlooplandbouw: minimale CO₂-uitstoot van grond tot mond. Met ruimte voor zowel plantaardige als dierlijke eiwitten. Maar altijd zonder concessie op smaak en beleving.

foto 5 faculty club.jpg

Bijzondere ontmoetingen én smaakvolle gerechten

Het restaurant Faculty Club Novum in Omnia is voor iedereen toegankelijk en is een mooie ruimte om gasten te ontvangen en ontmoetingen te organiseren. Op werkdagen is het restaurant geopend voor lunches, koffie, eten en drinken. Op dinsdag- en donderdagavond is er ook een avondopenstelling ten behoeve van diner. Daarnaast kunnen, naar wens, uitstekende lunches, diners, en borrels geserveerd worden bij de congressen en symposia.

Gedurende de feestmaanden december en januari zijn er bij de restaurant Faculty Club Novum in Omnia bijzondere gerechten te proeven, in een smaakvolle ambiance. Bekijk de Brunch Special, Lunch Special en de Dinner Special. En ook voor de Borrel Special kun je een plek reserveren. Faculty Club Novum kijkt ernaar uit je tijdens de feestmaanden te ontmoeten.

Het jaar met je collega’s gezamenlijk afsluiten?

Kom naar de kerstborrel in Faculty Club Novum in Omnia op 21 december a.s. vanaf 16.00 uur. Een glas Glühwein en een eerste hapje worden door Hutten gratis aangeboden.