category_news

Bemonstering van oppervlaktewater onthult grote aantallen juveniele krill die niet worden gedetecteerd door conventionele monitoringsmethoden

Gepubliceerd op
16 september 2024

In 2018/2019 gingen onderzoekers van Wageningen Marine Research mee op een Antarctische expeditie met het Japanse onderzoeksschip Kaiyo-maru (Fisheries Agency Japan; FAJ) om het oppervlaktewater te bemonsteren met de Surface and Under Ice Trawl. De resultaten toonden aan dat een groot deel van de Antarctische krillpopulatie zich in de bovenste twee meter van de waterkolom bevindt.

Onderzoeksschip Kaiyo-maru nabij een ijsberg in de Zuidelijke Oceaan. Foto: FAJ
Onderzoeksschip Kaiyo-maru nabij een ijsberg in de Zuidelijke Oceaan. Foto: FAJ

De bovenste oppervlaktelaag wordt meestal gemist door standaard onderzoeksnetten of akoestische methoden die gebruikt worden bij monitoring. De individuen die dicht bij het oppervlak bleven waren bijna allemaal jonge krill, in tegenstelling tot de krill in diepere waterlagen waarin ook veel volwassen individuen werden gevonden. Tijdens de tweede helft van de expeditie verdween de krill uit de oppervlakte en werden ze alleen nog aangetroffen in diepere waterlagen en dichter bij het continentaal plat. Deze verschuiving in de verspreiding wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van omgevingsfactoren en de verandering van seizoen.

Samen met Japanse en Amerikaanse collega's publiceerden de onderzoekers de resultaten van hun werk in de tijdschriften Progress in Oceanography en Frontiers in Marine Science.

Zoöplankton

Het bestuderen van de verspreidingspatronen van Antarctisch krill was van bijzonder belang omdat dit een commercieel beviste soort is. Daarom zijn de resultaten belangrijk voor het visserijbeheer in de Zuidelijke Oceaan door CCAMLR (Commission on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources). Maar naast Antarctisch krill zaten er nog veel meer soorten zoöplankton in het oppervlaktewater. Een vlokreeftje met de mooie naam Themisto gaudichaudii was ook volop aanwezig. In tegenstelling tot krill bleven relatief grote aantallen van dit dier gedurende de hele expeditie aan de oppervlakte. Dergelijke informatie kan nuttig zijn om variaties in de structuur van het voedselweb in verschillende gebieden van de Zuidelijke Oceaan te begrijpen.

Gevangen diertjes worden zorgvuldig bewaard en gelabeld voor verder onderzoek in het thuislaboratorium (© Marin van Regteren)
Gevangen diertjes worden zorgvuldig bewaard en gelabeld voor verder onderzoek in het thuislaboratorium (© Marin van Regteren)

Het kan bijvoorbeeld verschuivingen in verspreidingspatronen van predatoren zoals vogels of walvissen verklaren, of het belang van Themisto gaudichaudi als voedselbron voor oppervlakte-voedende vogels onthullen bij afwezigheid van de veronderstelde hoofdvoedselbron (krill). De resultaten van de studies werden in een vergaderdocument gepresenteerd tijdens de bijeenkomst van de CCAMLR-werkgroep onlangs in Leeuwarden.

Publicaties