WUR en dierproeven: richtlijnen en ambities

Alle dierproeven bij Wageningen University & Research (WUR) voldoen aan de Wet op de dierproeven (Wod). Aanvullend heeft WUR een eigen beleid geformuleerd. Lees meer over de acht richtlijnen en ambities van WUR op het gebied van dierproeven.

Onderzoek en onderwijs van WUR

De missie van WUR is “to explore the potential of nature to improve the quality of life”. WUR geeft onderwijs en doet onderzoek om invulling te geven aan die missie. In het onderwijs en het onderzoek van WUR is het gebruik van dieren en het uitvoeren van dierproeven essentieel. Dieren worden ingezet als model voor de mens, voor fundamenteel biologisch onderzoek en als model voor de diersoort zelf (doeldieronderzoek). Bij doeldieronderzoek gaat het om gehouden (productie- en gezelschapsdieren) en niet-gehouden dieren (wilde fauna). Een deel van het proefdieronderzoek bij WUR is wettelijk verplicht, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen en controleren van vaccins en geneesmiddelen.

Wet op de dierproeven

In Europa (Nederland) zijn dierproeven verboden, tenzij het belang van de proef groter ingeschat wordt dan het ongerief dat de dieren door de proef ondergaan. Als dieren voor onderzoek of onderwijs een behandeling ondergaan die meer ongerief met zich meebrengt dan het inbrengen van een naald door een deskundig persoon, is dit conform de Wod een dierproef. Ook als de dieren voor het onderzoek of onderwijs zonder voorafgaande handeling gedood worden, geldt dit als dierproef. Voor elke dierproef is een specifieke vergunning vereist. Wageningen Universiteit (WU) en Wageningen Research (WR) zijn beide vergunninghouder als beschreven in de Wet op de dierproeven (Wod).

Een vergunninghouder legt de aanvraag voor een project met dierproeven voor aan de Centrale Commissie Dierproeven, die na een ethische evaluatie door een Dierexperimentencommissie een vergunning voor het project af kan geven. Pas als het project vergund is, kunnen de daarin beschreven dierproeven worden uitgevoerd. Zowel WU als WR hebben conform de Wod een Instantie voor Dierenwelzijn (IvD).

Eigen beleid

Alle dierproeven bij Wageningen University & Research voldoen aan de Wet op de dierproeven. Aanvullend heeft WUR een eigen beleid op het gebied van dierproeven geformuleerd. Hieronder staan de acht richtlijnen en ambities van WUR.