
Promotie
Overbruggen van traditie en innovatie: evaluatie van de eiwitverteerbaarheid en -kwaliteit van eetbare insecten en sojaproducten met behulp van in vitro experimenten en een ‘dual-tracer’ methode in mensen.
Samenvatting
Eetbare insecten en plantaardige voeding zijn veelbelovende duurzame eiwitbronnen. De voedingswaarde, en daarbij specifiek de eiwitkwaliteit, moet echter nog meer in detail worden onderzocht. Bepaling van eiwitkwaliteit vereist een meting van eiwitverteerbaarheid, die essentieel is om te bepalen of nieuwe eiwitbronnen geschikt zijn als alternatief voor traditionele dierlijke eiwitbronnen. Dit proefschrift onderzocht de eiwitverteerbaarheid en kwaliteit van eetbare insecten, namelijk meelwormlarven (Tenebrio molitor) en krekels (Acheta domesticus). Daarnaast werden plantaardige voedingsmiddelen onderzocht, zoals gekookte sojabonen, sojamelk, tofu en vleesvervangers gemaakt van Zwitserse sojabonen. Eiwitverteerbaarheid werd bepaald met laboratoriummethodes die de menselijke vertering nabootsen. Eiwitverteerbaarheid werd ook direct gemeten in jonge vrouwen met behulp van een techniek die gebaseerd is op isotopen. Deze opgedane kennis draagt bij aan de ontwikkeling van onderbouwde voedingsrichtlijnen die zowel gezondheid als duurzaamheid bevorderen.