Activiteit

Junior Science Lab 2025: Kunnen planten en wormen overleven op Mars?

Kinderen doken in de wondere wereld van ruimtelandbouw. Want kun je eigenlijk groenten telen op Mars? En wat hebben wormen, mest en tuinkers daarmee te maken?

Organisator Wetenschapsknooppunt
Datum

wo 28 mei 2025

Woensdag 28 mei veranderde het Forum in Wageningen even in een ruimtebasis. Dertig nieuwsgierige bovenbouwers gingen er samen met ruimtelandbouwer dr. ir. Wieger Wamelink op missie naar de rode planeet.

Tijdens deze leerzame middag leerden ze hoe planten kunnen overleven op Mars. Want als je daar ooit gaat wonen, moet je natuurlijk ook eten. Vlees meenemen is niet praktisch, dus wordt het een leven als vegetariër. Maar hoe kweek je groenten op een bodem waar nooit iets heeft gegroeid?

Met nagemaakte Marsbodem, tuinkerszaadjes en wormen gingen de kinderen zelf aan de slag. Die wormen hadden ze even daarvoor zelf gevangen op het grasveld naast het laboratium. De reacties varieerden van “Ieeel een worm heeft op mijn hand gepoept!” tot kinderen die het geen enkel probleem vonden om hun handen vies te maken.

Daarna maakten ze hun eigen wormenbak en leerden ze wat mest is. "Hebben jullie allemaal je bekertje poep en plas meegenomen?" vroeg Wieger met een glimlach. De klas viel even stil en er werd wat vies gekeken, tot bleek dat het een grapje was. Maar het verbaasde de kinderen dat je zelfs bonen kunt laten groeien op urine. En verrassend genoeg wilde toch bijna alle kinderen die bonen gewoon proeven als ze de kans kregen.

"Wie wil er naar de maan?", slechts een paar handen gingen omhoog. "Wie wil er naar Mars?" bij meer dan de helft schoot de hand de lucht in. Wel op één voorwaarde, dat ze ook weer terug naar huis zouden kunnen.

Een middag vol verwondering, vieze vingers en slimme vragen. En met als resultaat: een stukje Mars op aarde, in een klein wormenbakje dat mee naar huis mocht.

Alle kinderen kregen een WKWU Ruimtelandbouwer-certificaat, persoonlijk ondertekend door Wieger Wamelink, mee naar huis. We zijn ontzettend trots op hoe enthousiast, nieuwsgierig en dapper iedereen heeft meegedaan.

Wat is een Junior Science Lab (JSL)?

Bij het Junior Science Lab (JSL) zijn leerlingen van groep 6, 7 of 8 een middag lang de onderzoeker. JSL begint met een kort college van een wetenschapper van Wageningen University en daarna gaan zij aan de slag in een laboratorium of andere ruimte. De leerlingen zetten een onderzoek op, voeren deze uit en bekijken de resultaten. Net als echte onderzoekers dus!