Eerste International BioBased Economy Student SymbioSUM (IBBESS) succesvol

Gepubliceerd op
7 september 2016

Eind augustus 2016 vond in Wageningen het eerste Internationale BioBased Economy Student SymbioSUM (IBBESS) plaats. Het SymbioSUM was een unieke combinatie van ééndaagse Conferentie en tweedaagse DenkTank, met als doel om studenten uit verschillende Europese landen te verbinden aan de Biobased Economy.

Het initiatief van IBBESS ligt bij Wageningse studenten Biotechnologie Mario Beck (27) en Bart Emons (24), beiden genoemd in de Duurzame Jonge 100. Zij hebben een groep van twintig studenten bijeengebracht in de organisatie IBBESS die samen met sponsoren, waaronder het Centre for Biobased Economy en bedrijven, het SymbioSUM voorbereidt.

De studenten hebben hun missie verwoord als 'connecting students to the Biobased Economy' en geven dat invulling via interactieve discussies en real-life challenges uit het bedrijfsleven IBBESS wil een platform bieden om studenten, academici en bedrijven te verbinden en wil daarmee bereiken dat de huidige generatie studenten als katalysator werkt voor een snellere transitie naar de Biobased Economy.

Onder andere Roel Bol, Patricia Osseweijer, Michael Carus en experts van Wageningen Universiteit spraken op de Conferentie, waar de noodzaak van een Biobased Society werd benadrukt. Door de ambitieuze studenten werden vragen van ondernemers in de DenkTank opgepakt en via een nieuwe denkwijze omgezet in innovatieve ideeën. Tijdens de laatste dag zijn de ideeën door de studenten teams gepitcht. Daarmee was IBBESS’ eerste editie al succesvol en zoals Iris Houthoff, één van de winnaars van de DenkTank company challenges van ISPT, ook zei: "IBBESS was helemaal geweldig! Veel gediscussieerd en interactie gehad met leeftijdgenoten. De ISPT case study was voor mij ook een mooie gelegenheid om mijn kennis toe te passen en zo biobased ketens op regionaal niveau mogelijk te maken."

Aan  IBBESS hebben ruim 60 studenten uit 20 landen en 13 universiteiten deelgenomen. De intentie is om dit initiatief voort te zetten.