Nieuws

Katern Bodem uit Landbouw-Economisch Bericht 2015

Gepubliceerd op
3 juli 2015

Dit katern gaat over de relatie tussen landbouw en bodemkwaliteit: welke factoren bedreigen het behoud van bodemfuncties en wat kan daaraan worden gedaan?

Uiteraard hebben de boeren zelf belang bij bodemkwaliteit en in dat opzicht moet het beleid zich richten op het verwerven van de noodzakelijke kennis (onderzoek) en de verspreiding daarvan onder bodemgebruikers (voorlichting). Echter, soms gaat het bij bodembeheer om publieke goederen: wat de gebruiker met een bepaald stuk grond doet heeft gevolgen voor de bodemkwaliteit elders, zoals hierboven al aangegeven. In die gevallen moet het beleid zorgen voor prikkels om het gedrag van grondgebruikers te beïnvloeden of via regulering het gewenste gedrag dwingend opleggen: de zogenaamde ‘wortel-stok’ benadering (zie ook Ganzevoort, 2012). Hieronder beschrijven we hoe ontwikkelingen in de landbouw gevolgen hebben en hebben gehad voor bodembeheer in Nederland.

Dit katern is opgenomen in het Landbouw-Economisch Bericht 2015 van LEI Wageningen UR. Dit bericht biedt inzicht in de gang van zaken in de Nederlandse agrosector in 2014. Lees het hele Katern Bodem.