Nieuws

Geslaagde Praktijkdag Bodem en Verdichting

Gepubliceerd op
26 september 2014

De bodem staat volop in de belangstelling, zo ook bij de bijna 200 bezoekers van de Praktijkdag Bodem en Verdichting op Proefboerderij ‘t Kompas in Valthermond op 28 augustus. De dag draaide om de presentatie van actuele kennis over het beperken van stuifschade, het in kaart brengen en opheffen van bodemverdichting en het verbeteren van de bodemkwaliteit.

Stuifschade beperken

Bij een demonstratie lieten onderzoekers onder meer de gecombineerde effecten zien op de stuifgevoeligheid en bodemkwaliteit van enkele maatregelen: grondbewerking (spitten, cultivateren), organische stofbeheer (groenbemester, compost, geen) en rijsnelheid (langzaam, snel). Een greep uit de resultaten; een juiste rijsnelheid blijkt van groot belang. Ook het vergroten van de organische stofaanvoer (compost, stro, groenbemesters) en het pas vlak voor opkomst van de aardappelen doodspuiten van een groenbemester dragen positief bij aan de kwaliteit. Als tip werd meegegeven dat men door regelmatig tussentijds het resultaat te bekijken kan bijsturen om te fijne grond, en daarmee stuiven, te voorkomen.
Op het erf van de proefboerderij werden opnames van de voorjaarswerkzaamheden getoond:

Bodemverdichting

Profielkuilen bij verschillende proeven toonden wat fout kan gaan bij een goed bedoelde poging tot profielverbetering. Deze kuilen lieten zien wat draineren kan betekenen voor de waterafvoer en plassen op het land, hoe je bodemverdichting opspoort, hoe je een bodemprofiel beoordeelt. Ook was te zien wat mogelijke technische oplossingen zijn voor bodemverdichting; zo konden bezoekers zien wat de effecten waren op het bodemprofiel van diepspitten en omzetten met een kraan.

Bodemkwaliteit

Bij het project Bodemkwaliteit in de Veenkoloniën kwamen de verschillen in beworteling van fabrieksaardappelen bij gespitte en niet-kerend bewerkte objecten aan de orde. In het project Bodemkwaliteit worden praktisch toepasbare maatregelen ontwikkeld voor een duurzaam bodembeheer in de Veenkoloniën. De vele kritisch geïnteresseerde vragen van de bezoekers tonen aan dat deze onderwerpen leven.

Verschillende Praktijknetwerken uit Noordoost Nederland grepen deze Praktijkdag aan om zich te presenteren met posters en flyers. De dag is door veel boeren bezocht, waarbij deelnemers aan het Veldleeuwerik project speciaal waren uitgenodigd. Ook was er grote belangstelling van leerlingen van AOC Terra.

Posters en flyers

Meer over het programma

De praktijkdag is georganiseerd door onderzoeksinstituut Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR samen met Aequator Groen en Ruimte en Innovatie Veenkoloniën.