Nieuws

Bodemweerbaarheid in de praktijk

Gepubliceerd op
8 juni 2015

Maatregelen om de bodemweerbaarheid in de praktijk te verhogen blijken niet eenvoudig te identificeren. Dit blijkt uit onderzoek dat door het Louis Bolk Instituut en Wageningen UR is uitgevoerd aan aardbei en aardappel op verschillende gronden.

In biotoetsen (aardappel – Rhizoctonia solani, en aardbei – Phytophthora cactorum) is de weerbaarheid van verschillende gronden onderzocht. Ook is de relatie tussen een aantal sporenelementen (zwavel, kalium, calcium, magnesium en borium) en bodemweerbaarheid bekeken. De effecten van de verschillende sporenelementen op verschillende bodemtypes laten een grote variatie zien, waardoor sturing van de bodemweerbaarheid niet eenvoudig blijkt.

Dit onderzoek naar een veerkrachtige weerbare bodem draagt bij aan de duurzame oplossingen, opdat telers minder gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten gebruiken en met een beter inkomen milieuvriendelijker kunnen telen.