Nieuws

Bedrijven kunnen de regie nemen in het bodemonderzoek

Gepubliceerd op
28 november 2014

Bedrijven kunnen meer de regie nemen in het bodemonderzoek dan ze nu doen. Dat benadrukte Joeke Postma van Wageningen UR op de bijeenkomst Duurzaam Bodembeheer op het KNPV najaarssymposium ‘Plantenziektekunde in de topsector’. Tijdens de bijeenkomst bleek dat de bodem leeft. In geanimeerde discussies werden visies over duurzame bodem gedeeld.

Een van de doelen van de topsector Agri&Food is meer productie met minder inputs als energie, water en mineralen. Omdat de bodem de basis is van de teelt, speelt beter bodembeheer hierin een sleutelrol. Op het symposium schetste Joeke Postma van Wageningen UR hoe op dit moment in de publiek-private samenwerking (PPS) Duurzame Bodem aan bodemgezondheid- en weerbaarheid gewerkt wordt. ‘Als er een consortium van bedrijven is met een specifieke vraag; jaarlijks opent de topsector een nieuwe ronde voor subsidieaanvragen.’ Postma kreeg diverse geïnteresseerde, inhoudelijke vragen over resultaten van onderzoek. ‘Wie meer wil weten: alle resultaten worden vermeld op onze website beterbodembeheer.nl’, aldus Postma.

Ook steeds strengere regelgeving en het streven naar efficiency maken het noodzakelijk om de bodem qua chemie, structuur en bodemleven goed op orde te krijgen en houden, stelde Aaldrik Venhuizen van Agrifirm Plant, dat betrokken is bij de PPS. ‘We steunen daarom de oprichting van de brancheorganisatie Akkerbouw. Alleen ben je misschien sneller, maar samen kom je verder.’

Bram Hanse van stichting IRS, ook PPS-deelnemer, ziet in de praktijk telers verschillend met kennis omgaan. Percelen kunnen flink verschillen in waterdoorlaatbaarheid, een te lage zuurgraad of kaliumgebrek hebben, of zo verslempen bij een maïsoogst dat de bietenopbrengst erna een factor twee kleiner is. ‘De gemiddelde opbrengst in Nederland kan dus ook nog makkelijk omhoog.’

De heer Hanse ziet de grote verschillen soms al bij percelen gelegen aan dezelfde weg. Het verschil zit in de manier van aanpak tussen telers. Meer intensieve gewassen in het bouwplan vraagt ook heel veel aandacht voor het behoud van bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid vult de heer Venhuizen aan. De kennis van hoe het goed kan is er dus wel, maar wordt niet altijd toegepast. Wel constateren we een sterk toenemende aandacht en interesse voor juist deze zaken in de praktijk.

Er zijn tekenen van verandering. ‘We zijn bezig met een omslag van denken vanuit de machines naar denken vanuit de bodem en de teler’, besluit een vertegenwoordiger van brancheorganisatie voor loonwerkers Cumela.

Beter bodembeheer

De bodem is belangrijk in ons bestaan en een belangrijke productiefactor in de landbouw. Het onderzoeksprogramma draagt bij aan beter bodembeheer in de landbouw. Meer over Beter Bodembeheer en uitgebreidere informatie over onderzoek naar de duurzame bodem is te vinden op www.beterbodembeheer.nl.

Bekijk hier de presentaties

  • Beter bodembeheer – Joeke Postma, Wageningen UR
  • Het belang van duurzaambodembeheer – Aaldrik Venhuizen, Agrifirm
  • Duurzaam bodembeheer visie suikerbietenketen – Bram Hanse, IRS