Food Valley Scholenconferentie 2013

Er zijn weer een flink aantal bruggen geslagen tussen het voortgezet onderwijs in de Food Valley en het hoger onderwijs in Wageningen tijdens de Food Valley Scholenconferentie op maandag 23 september.

Schoolleiders, decanen, mentoren en vakdocenten kwamen samen in impulse om workshops te volgen en discussies te houden met als hoofdthema 'ontwikkelingen in het vo van vandaag, voor het ho van morgen'. De conferentie werd georganiseerd door Bètasteunpunt Wageningen en zorgde na afloop voor tevreden deelnemers: "zoiets als dit hadden we nodig".

Bruggen bouwen tussen VO en HO

De deelnemers konden verschillende workshops volgen waarin presentaties werden gehouden over onder andere studiesucces, internationale gastlessen in de klas, digitale simulaties en het gebruik van Ipads in de les. Er werd de docenten ook nieuw ontwikkeld lesmateriaal getoond op verschillende standjes door het gebouw heen, om ze te helpen de leerlingen te blijven boeien. Zo was er bijvoorbeeld voor scheikunde een lespakket waarin de leerlingen leren om bioplastics te maken.

Aan het eind van de conferentie waren er discussiegroepen waaraan leraren binnen hun vakgebied discussieerden over de aansluiting van het voortgezet onderwijs naar het hoger onderwijs. Andere onderwerpen die werden bediscussieerd waren de hulp bij studiekeuze en het meegeven van bepaalde vaardigheden die van pas komen in het hoger onderwijs. Naast de leraren namen de studenten van de minor Educatie deel aan deze discussiegroepen door hun ervaringen te delen over de overstap die zij maakten van de middelbare school naar Wageningen University. Vooral over dit onderdeel van de conferentie waren de deelnemers erg enthousiast. Cor Aardts, leraar Management en Organisatie op het voortgezet onderwijs vond het belangrijk om te weten wat er mist aan “het stokje” dat zij overgeven aan het hoger onderwijs en Nynke Nammensma, docent van de leerstoelgroep Education and Competence Studies kreeg veel energie van het delen "van de pareltjes in het lesgeven".

Ook de Rector Magnificus van Wageningen University, prof. dr. Kropff onderstreepte in zijn openingsspeech het belang van de relatie tussen de middelbare scholen en het hoger onderwijs in de Food Valley voor beide partijen en probeerde de deelnemers daar ook enthousiast voor te maken: "Vertel vooral hoe leuk Wageningen is".