Dossier

Voedselinnovaties

De afgelopen eeuw heeft zich een revolutie voltrokken die zijn weerga niet kent en die de levens van miljarden mensen definitief heeft veranderd. In steeds meer landen groeien mensen op die niet weten wat honger is, omdat ze op elke moment van de dag, de week, de maand en het jaar alle voedingsmiddelen kunnen krijgen die ze maar wensen: zuivelproducten, vlees, groenten, fruit, frisdranken en snoep. Ons eten is ook betaalbaar, gezond en veilig.

Het is een revolutie geweest die te danken is aan voortdurende – op onderzoek, kennis en opleiding – gebaseerde innovaties. Nederland was een van de revolutionairen van het eerste uur en Wageningen University & Research heeft hier een grote bijdrage aan geleverd. We behoren in ons land tot de wereldtop op het gebied van de kennis over voeding en voedselproductie. Dat vergeten we als we langs de rijk gevulde kraampjes op de markt lopen of zoeken in de volle schappen in de supermarkten.

In dit dossier vindt u een greep uit de belangrijkste ingrijpende vernieuwingen op het gebied van de productie van voedsel waar Wageningen University & Research in de afgelopen decennia nauw bij betrokken is geweest. En nog steeds ís. Want deze vernieuwingen moeten doorgaan, willen wij in 2050 wereldwijd 9 miljard mensen van voldoende en veilig voedsel voorzien.