News

Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award

Published on
February 2, 2023

De Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award is een stimuleringsprijs voor innovatieve ondernemers (<7 jaar) met een focus op schaalbare duurzame klimaatbestendige voedselsystemen met een positieve impact op maatschappij en milieu. Kandidaten voor de Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award beschikken over bewezen wetenschappelijk onderbouwde oplossingen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van de Sustainable Development Goals en een antwoord bieden op de wereldwijde klimaat- en voedselzekerheidsvraagstukken waarmee we worden geconfronteerd.

De winnaar heeft een serieus potentieel om binnen dit thema in de nabije toekomst te innoveren door een oplossing te introduceren die de uitdagingen rond klimaatverandering en voedselsystemen aanpakt. De winnaar ontvangt een prijs van € 25.000 om te investeren in de start-up.

Orbisk winnaar Feike Sijbesma Innovation Award 2023

Orbisk’s geautomatiseerde voedselverspillingsmonitor heeft de Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award gewonnen. Het winnende bedrijf creëerde technologie die bij gaat houden wat voor voedsel professionele keukens jaarlijks verspillen: een AI-gestuurde camera herkent precies wat en hoeveel voedsel er weg wordt gegooid. De ondernemers winnen € 25.000. De Feike Sijbesma Innovation Award werd op 24 mei uitgereikt tijden F&A Next, een jaarlijkse bijeenkomst van start-ups en multinationals op het gebied van agrofood-innovatie.

Eén derde van het voedsel dat wordt geproduceerd, wordt weggegooid, stelt Orbisk. Om professionele keukens inzicht te geven in welk voedsel ze precies verspillen, ontwikkelde het bedrijf ‘Orbi’, een AI-gestuurde camera die eenvoudig boven een afvalbak geïnstalleerd kan worden. De slimme monitor registreert welk voedsel bij het afval terecht komt, samen met de hoeveelheid en het moment van de dag. Die informatie wordt in een dashboard inzichtelijke gemaakt, zodat restaurateurs hun bedrijfsvoering op basis van de data kunnen optimaliseren: verspilling is immers ook verlies.

Orbisk kreeg de prijs niet alleen omdat ze aantoonden dat Orbisk echt werkt. “Deze onderneming richt zich op een belangrijk aspect van de strijd tegen voedselverspilling,” leest het juryrapport, “en dat is gedragsverandering.”

Lees het volledige bericht hier (Engels)