Nieuws

Volop kansen voor circulaire landbouw en woningbouw in het Groene Hart

Gepubliceerd op
30 november 2016

Er zijn volop kansen voor een circulaire economie in het Groene Hart. Dat blijkt uit onderzoek van Metabolic Consulting in opdracht van de Rabobank en Groene Cirkels. Er zijn bijvoorbeeld goede mogelijkheden voor circulaire landbouw in dit open veenweidegebied, door gebruik te maken van landbouwgewassen of veerassen die ook op drassig gebied kunnen gedijen. Ook kan de draagkracht van het veld worden verbeterd door onderwaterdrainage of het ophogen van land met organisch materiaal.

Bouwen op een slappe veenbodem brengt hoge kosten met zich mee, evenals een kans op schade. Innovatieve bouwsystemen en circulaire woningbouw kunnen daarbij een oplossing zijn. Door te onderzoeken hoe agrarische gewassen of organische reststromen gebruikt kunnen worden voor biobased materialen kunnen grondstoffen meerdere malen gebruikt worden. Verpakkingsmateriaal van vezels is hier een mooi voorbeeld van. Circulaire sierteelt zorgt voor minder milieudruk en een betere waterkwaliteit. Bovendien bespaart het kosten.

Het Groene Hart heeft een sterke logistieke en handelssector. Dit kan een proeftuin zijn voor innovaties. Bovendien is er in het Groene Hart voldoende duurzame energie beschikbaar die gebruikt kan worden als brandstof. Denk hierbij aan rijden op waterstof of biogas uit mest. De totale energievraag van het Groene Hart (nu nog 95% fossiele brandstof) kan worden ingevuld met lokaal opgewekte duurzame energie en energiebesparingen.

Meer informatie

Meer informatie vindt u in het rapport 'Het Groene Hart Circulair' door Eva Gladek / Metabolic. Dit rapport is op 24 november in de schouwburg te Gouda gepresenteerd aan Jan Kempers (Heineken) en Adri Bom (gedeputeerde provincie Zuid-Holland).