FabLab

FabLab staat voor ‘Fabrication Laboratory’. Het is een werkplaats met hi-tech machines zoals lasersnijders, computergestuurde freesmachines, snijplotters en 3D printers, waarmee je aan de hand van digitale ontwerpen zelf dingen kan maken die – tot voor kort – onmogelijk en/of onbetaalbaar waren voor een individu of op kleine schaal.

Historie van het concept

FabLab is een wereldwijd initiatief dat begonnen is vanuit het Massachusetts Institution of Technology (MIT) in Boston. Een FabLab zorgt ervoor dat hoogtechnologische toepassingen beschikbaar worden voor zoveel mogelijk mensen. Ook werkt een FabLab aan het ontwikkelen, het verbeteren, het toegankelijker en goedkoper maken van deze apparatuur, de software die nodig is om deze apparatuur te bedienen en de software waarmee de ontwerpen gemaakt worden. Een FabLab werkt met Open Design; in plaats van kennis en ervaring af te schermen met patenten wordt er zoveel mogelijk gedeeld.

FabLab Wageningen

In Wageningen is er een lasersnijder en zijn er twee 3D-Printers beschikbaar. In het FabLab Wageningen kan iedereen, gebruikmaken van deze apparatuur om voorwerpen te maken. Als je dit zelf kan kun je FabLab-lid worden en tegen een geringe vergoeding gebruikmaken van alles wat het FabLab te bieden heeft. Heb je onvoldoende ervaring? Bij het FABLAB Wageningen is er tijdens de open inloop altijd een FabLab manager die je kan vertellen over wat je in het FabLab kunt doen met je ontwerp. Het FabLab Wageningen biedt ook regelmatig introductiecursussen en organiseert maandelijkse thema-avonden waarbij een specifiek aspect over 3D-technieken aan de orde komt, inclusief het gebruik van Arduino (zelf programmeerbare elektronica).

Doelgroep

fablab-332x205.jpg

Er zijn veel doelgroepen die baat hebben bij een FabLab waaronder studenten en medewerkers van kennisinstellingen. Denk aan levensmiddelentechnologen en landbouwwerktuigkundigen die een prototype willen bouwen van een apparaat (robot) dat (nog) niet in de handel verkrijgbaar is, of landschapsarchitecten die maquettes maken. Ook kunstenaars en modelbouw-hobbyisten die eigen ontwerpen willen uitvoeren, kunnen terecht op het FabLab. En het FabLab is er zeker ook voor mensen met een bovengemiddelde interesse hebben in nieuwe technologische ontwikkelingen die niet direct zelf iets willen maken.

Meer informatie

FabLab Wageningen is te vinden Triton/Starthub (gebouw 119) op Wageningen Campus (Vijfde Polderweg 1, 6708 WC Wageningen). Iedereen is welkom tijdens de open inloop elke zaterdag tussen 14:00-18:00 (gebruik de bel, verscholen in de linker muur). Leden, die de introductiecursus hebben gelopen, kunnen zelf aan de slag op overige tijden: door de week tussen 8:00-17:00 (of tot 22:00 met Wageningen University & Research-pas) en zaterdag tot 14:00.

Ook worden er maandelijks thema-avonden georganiseerd over een specifiek 3D-onderwerp, die voor iedereen toegankelijk is. Kijk op FabLabWag.nl voor meer informatie of doe inspiratie op met onze ‘fabmomenten’.

Website FabLab